Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V košickej ZOO sa narodili mláďatá rysa ostrovida

Na snímke prírastok v rodine rysa ostrovida – karpatského Foto: TASR/František Iván

Riaditeľ ZOO tiež zdôraznil, že populácia rysov je v celosvetovom meradle na ústupe.

Košice 20. júna (TASR) – Košická zoologická záhrada zaznamenala ďalší úspech. Prírastok v rodine rysa ostrovida – karpatského sa v tejto ZOO podaril po prvýkrát. Ako dnes informoval riaditeľ Erich Kočner, reprodukcia tohto druhu mačkovitej šelmy v zajatí nie je vôbec jednoduchá.

„Dve mláďatká sa štvorročnej mame Kayre, ktorá je prvorodičkou a osemročnému otcovi Surulovi narodili vo výbehu, ktorý ešte nie je úplne dokončený, preto sme zatiaľ ani nepristúpili k tomu, aby sme mláďatá oddelili od matky,“ povedal. Dodal, že po porade s odborníkmi sa košickí chovatelia rozhodli ponechať všetko na prírodu.

„Matka, ktorá má nevypočítateľnú a prchkú povahu sa o deti stará vzorne, ale teraz je agresívna aj na personál a otec celú svoju rodinku stráži,“ doplnil Kočner.



Riaditeľ ZOO tiež zdôraznil, že populácia rysov je v celosvetovom meradle na ústupe. „Preto uvažujeme aj o tom, že ak mláďaťa dorastú a budú v dobrej kondícii, pokúsili by sme sa pripraviť ich na život vo voľnej prírode,“ vyhlásil.

ZOO Košice má aj s tým už svoje skúsenosti. Vlani sa zapojila do medzinárodného projektu návratu koňa przevalského do jeho prirodzeného prostredia v mongolských stepiach.

„Dnes už máme informáciu, že kobylka Cassovia z našej ZOO má potomka a obom sa darí veľmi dobre,“ povedal Kočner a vyjadril spokojnosť s úspechom netradičného projektu.

Tu bude player