Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

POZOR: V Košickom a Prešovskom kraji hrozia silné búrky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 milimetrov.

Bratislava 25. júna (TASR) - V Košickom a Prešovskom kraji hrozia v piatok popoludní silné búrky s krúpami. Varuje pred nimi Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý zvýšil výstrahu na druhý stupeň. Výstraha prvého stupňa pred búrkami s krúpami platí pre Žilinský a Banskobystrický kraj.

V Košickom a Prešovskom kraji sa môžu podľa meteorológov vyskytnú silné búrky s krúpami s priemerom aj nad dva centimetre. S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 70 až 100 kilometrov za hodinu. Pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. "Pri búrkach je možný výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch," varujú meteorológovia s tým, že dôjsť môže aj k stekaniu vody zo svahov či k zatápaniu pivníc a podchodov.

Riziko búrok hrozí aj v Žilinskom a Banskobystrickom kraji, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

SHMÚ varuje v piatok aj pred horúčavami, ktoré zasiahnu východné Slovensko a juh stredného Slovenska. Teplota tam môže dosiahnuť 34 stupňov Celzia. V okresoch Trebišov, Michalovce a Sobrance, kde platí druhý stupeň výstrahy pred vysokými teplotami, až 36 stupňov Celzia.


V okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa hrozia prívalové povodne


V okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa hrozia prívalové povodne. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu 1. stupňa.

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch," varujú meteorológovia. Vývoj hydrologickej situácie bude SHMÚ priebežne aktualizovať.

V piatok popoludní hrozia na strednom a východnom Slovensku búrky s krúpami. Silné búrky s krúpami s priemerom aj nad dva centimetre sa môžu vyskytnúť na východe krajiny. S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 20 až 50 milimetrov. Nárazy vetra môžu dosiahnuť rýchlosť 65 až 100 kilometrov za hodinu.