Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

V košickom centre pomoci utečencom bude monitorovaný vstupu

Na archívnej snímke z 8. marca 2022 utečenci v Košiciach na kúpalisku Červená hviezda v centre pre utečencov z Ukrajiny. Foto: TASR - František Iván

Monitorovaný vstup na kúpalisko je podľa mesta umožnený už len vojnovým utečencom z Ukrajiny a dobrovoľníkom.

Košice 19. marca (TASR) – V centre pomoci ukrajinským utečencom na košickom kúpalisku Červená hviezda zaviedli nový, takzvaný monitorovaný režim vstupu. Dôvodom bolo zabezpečenie ochrany verejného zdravia, súvisiace s evidenciou darcov potravinovej pomoci a zvýšením bezpečnosti samotných utečencov a dobrovoľníkov vzhľadom na blížiaci sa začiatok stavebných prác na prekrytí vodnopólového bazéna. Informovala o tom hovorkyňa košického magistrátu Jana Poľová.

Spoločnosť Tepelné hospodárstvo (TEHO) ako správca kúpaliska a Košické kultúrne centrá K13 pristúpili k zmene na základe požiadaviek košického regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) a mestskej polície.

Monitorovaný vstup na kúpalisko je podľa mesta umožnený už len vojnovým utečencom z Ukrajiny a dobrovoľníkom. V odôvodnených prípadoch tam budú môcť vstúpiť aj osoby zabezpečujúce humanitárnu pomoc, ak požiadajú o výnimku spoločnosť TEHO.

Zároveň došlo aj k zmene vstupu do areálu kúpaliska, ktorý sa presunie na autobusovú stanicu. Východ bude umožnený na pôvodnom mieste, kde sa v letných mesiacoch vchádza na kúpalisko.

Autobus s utečencami bude prichádzať na nástupište číslo 17. "Tam si jeho pasažierov prevezmú dobrovoľníci a odvedú ich do areálu, kde pribudne nové registračné miesto. Následne budú utečenci zaregistrovaní. Pre zlepšenie koordinácie ich pobytu v centre dostanú od pondelka (21. 3.) na ruku náramok podľa toho, či chcú v Košiciach zotrvať dlhšie, alebo plánujú hneď odísť. Po vybavení týchto formalít dostanú potrebné informácie či už o ubytovaní, odchode vlakov a autobusov z Košíc a základné informácie k získaniu dočasného útočiska," povedal splnomocnenec mesta pre ukrajinských utečencov Roman Dohovič.

Utečenci majú v centre pomoci na kúpalisku aj naďalej zabezpečené možnosti na občerstvenie, testovanie na ochorenie COVID-19 alebo očkovanie. Takisto môžu využiť možnosť oddychu pred ďalšou cestou nielen priamo na kúpalisku, ale aj na neďalekom parkovisku pred budovou úradu práce na Staničnom námestí. Obe lokality im v súčasnosti poskytujú na tieto účely celkovo 600 miest.