Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Košickom kraji budú premávať cyklobusy

Na snímke predstavenie nových cyklobusov v Košiciach 24. júna 2021. Foto: TASR - František Iván

Premávať bude každú sobotu počas prázdnin.

Košice 24. júna (TASR) – V Košickom kraji budú premávať cyklobusy. Cykloturisti, ale aj peší turisti, sa nimi môžu odviezť smerom na Gelnicu, na Gemer, Tokaj či Zemplín. TASR o tom informovala krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) s tým, že sú určené aj pre peších turistov. Počas leta budú opäť k dispozícii aj turistické spojenia po železnici.

V sobotu 3. júla vypravia prvý cyklobus na Kojšovku. Premávať bude každú sobotu počas prázdnin. Záujemcovia tak môžu absolvovať cyklotúru na trase cez Jahodnú, do Gelnice a Margecian cez Perlovú dolinu či okolie vodnej nádrže Bukovec.

Prvý cyklobus na Gemer vyrazí v nedeľu 4. júla. Premávať bude počas nedieľ v júli, auguste aj v septembri. „Cyklistov a návštevníkov odvezie cez zastávky Jablonov nad Turňou – Lipovník – Rožňava – Dobšinský kopec až k Dobšinskej ľadovej jaskyni,“ spresnila KRT.

Oba cyklobusy budú vyrážať z košickej autobusovej stanice z nástupištia 37. „Sú vybavené špeciálnym prívesom s kapacitou až 30 bicyklov, ktorého obsluha bude zabezpečená na každej zastávke pracovníkov,“ spresnil generálny riaditeľ spoločnosti Eurobus Ľubomír Gerši.

Na snímke predstavenie nových cyklobusov v Košiciach 24. júna 2021.
Foto: TASR - František Iván


„Čo sa týka cyklobusu na Kojšovku, premávať bude ako jednosmerný spoj. Máme v ponuke také cyklotúry, z ktorých sa pokojne vrátia. Cyklobus na Gemer bude premávať aj cestou späť. Môžu absolvovať aj nejaké túry a nastúpiť v úplne inom bode,“ spresnila riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková s tým, že pripravili aj ponuku tipov na cyklo-výlety. Podľa nej využitie možnosti hromadnej dopravy v spojení s cykloturistikou dokáže návštevníkom priblížiť aj vzdialenejšie lokality a trasy. Takto chcú umožniť ich spoznávanie aj s ohľadom na životné prostredie.

Počas pracovných dní aj víkendov bude zároveň premávať Cyklobus Zemplín. Jeho trasa bude Košice - Dargov - Michalovce - Zemplínska šírava - Jovsa - Jasenov. Cez prázdninové víkendy bude zachádzať na parkovisko pod Morským okom. Tento cyklobus bude disponovať cyklonosičom s kapacitou šesť bicyklov. Odchádzať bude z Košíc z nástupištia 25.



Po prázdninách plánujú spustiť aj Cyklobus Tokaj. Cyklistov i peších turistov prepraví každú sobotu v septembri a októbri k tokajským vinohradom a pivničkám. Trasa povedie z Košíc cez Slanec, Veľaty, Čerhov, Boršu, Viničky až do Stredy nad Bodrogom.

Počas leta budú opäť k dispozícii aj turistické spojenia po železnici. Turisti sa môžu od 3. júla každý víkend odviesť vlakom na Gemer i do Slovenského raja. „Po dobrej spätnej väzbe z minulých rokov sme pre cestujúcich letnými vlakmi pripravili aj sprevádzané aktivity. Návštevníci tak môžu v skupinkách so sprievodcom navštíviť Zejmarskú roklinu, Havraniu skalu alebo sa vydať na nordic walkingovú túru cez Tiesňavy zo Stratenej či priamo v historickom parku v Betliari. Skutočným zážitkom bude prechod Slavošovským tunelom v úplnej tme len s baterkou, výzvou zas návšteva troch jaskýň Slovenského krasu za jediný deň,“ spresnila Vargová Jurková.