Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Košickom kraji dnes opäť mierne klesol počet štrajkujúcich učiteľov

Protestné zhromaždenie učiteľov z východného Slovenska na Hlavnej ulici v Košiciach 26. novembra 2012. Foto: TASR/Milan Kapusta

Školy v Košiciach boli odhodlané pokračovať v štrajku naďalej, celoslovenský štrajkový výbor však rozhodol o jeho prerušení.

Košice 28. novembra (TASR) - V Košickom kraji dnes opäť mierne klesol počet štrajkujúcich škôl. Zatvorených ostalo 260 základných a materských škôl, čo je o zhruba 20 menej ako v utorok. Počet štrajkujúcich školských zamestnancov v tejto sfére klesol na 67 percent.

"Klesla najmä účasť nepedagogických zamestnancov, tých máme dnes už pod 50 percent, ale pedagogickí zamestnanci to stále držia, u nich je to stále cez 75 percent," uviedla pre TASR predsedníčka odborárskej krajskej rady združenia základného školstva Ingrid Gamčíková.

Celoslovenský štrajkový výbor napokon dnes rozhodol o prerušení štrajku. Veľké odhodlanie zotrvať mali podľa Gamčíkovej najmä školy v meste Košice, kde od utorka ukončila štrajk len jedna základná škola a oddnes tak ohlásila opäť len jedna. "Ostatné boli rozhodnuté vydržať aj dlhšie, ale jednoducho, keď chceme rokovať, nemôžeme mať stále zatvorené dvere a treba umožniť rokovania, aby sa nerokovalo pod tlakom," povedala pre TASR.

Zo stredných škôl v kraji ostalo dnes v štrajku 65 škôl a 2185 školských zamestnancov, uviedol pre TASR predstaviteľ odborov pre stredné školstvo na východnom Slovensku Ľuboš Kvašňák.

V Košiciach podľa informácií webstránky mesta, dnes obnovili prevádzku dve škôlky na uliciach Žiacka a Za priekopou. Z celkového počtu 56 škôlok pod správou mesta tak dnes funguje desať.

Z 36 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice sa do štrajku zapojilo 35, neurobila tak iba ZŠ Dolina – Poľov. Dnes obnovila výučbu ZŠ Starozagorská.

Z piatich základných umeleckých škôl (ZUŠ) nevstúpili do štrajku len na ZUŠ M. Hemerkovej na Hlavnej ulici, dnes začala prevádzku ZUŠ Kováčska.

V okrese Trebišov dnes ostalo štrajkovať 15 základných škôl, účasť školských zamestnancov klesla na 40,6 percenta. V meste Trebišov ostali zatvorené štyri ZŠ, plná prevádzka bola už na všetkých materských školách v okrese, uviedla to predstaviteľka školských odborov v Trebišove Eva Kmecová.