Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V krajoch prebieha prvá fáza sčitovania obyvateľov, domov a bytov

Ilustračné foto. Foto: TASR

Do sčítania domov a bytov sú zapojené všetky obce SR v celkovom počte 2927. K 31. augustu bola sčítaná takmer polovica bytov na Slovensku.

Košice 18. septembra (TASR) – V Košickom kraji ku koncu augusta sčítali takmer 36 percent domov a bytov. Do systému elektronického sčítavania postupne vstúpili a pracujú s bytmi viac ako tri štvrtiny obcí, čo predstavuje 77,88 percenta. TASR o tom zo Štatistického úradu SR informovala hovorkyňa pre sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder. V kraji je do sčítania zapojených 461 obcí vrátane 22 košických mestských častí (MČ).

V medziokresnom porovnaní pretrváva rozpracovanosť bytov na najvyššej úrovni v okrese Spišská Nová Ves (16,75 %). Počas troch mesiacov celkovo sedem obcí kraja sčítalo všetky domy a byty. Okrem obce Vyšný Čaj v okrese Košice-okolie sú to obce Kristy, Priekopa a Nižné Nemecké v okrese Sobrance, Silická Jablonica a Vyšná Slaná v Rožňavskom okrese a Zbehňov v okrese Trebišov.

Spomedzi miest s počtom obyvateľov nad 10.000 je zatiaľ najlepšie zrátané mesto Moldava nad Bodvou, kde je spracovaná tretina (33,64 %) mestských bytov. V sčítaní postúpili aj MČ.

„V hodnotenom období je jednoznačne najaktívnejšou MČ Košice-Kavečany a blíži sa do finále sčítania. V mesiaci august bola však najaktívnejšia MČ Košice-Dargovských hrdinov, kde žije takmer 26.000 obyvateľov,“ povedala Stauder s tým, že rozpracovanosť v tejto MČ vzrástla o tri štvrtiny. Nasleduje Luník IX, kde rozpracovanosť vzrástla o viac ako polovicu, a podobná situácia je aj na Sídlisku Ťahanovce.

K vysokému podielu sčítaných bytov podľa jej slov výrazne prispeli aj správcovské spoločnosti, ktoré uplynulý mesiac na základe predchádzajúcich požiadaviek zasielali vyplnené dáta obciam a MČ.

„Pevne veríme, že získané údaje budú v prospech celého Slovenska. Hoci máme napätú personálnu kapacitu a dosť práce, s vyplnením údajov na sčítanie sme nemali žiaden problém a hárky sme zaslali v požadovanom čase,“ povedal predseda predstavenstva Stavebného bytového družstva III Košice Vladimír Zvirinský.

Prvá fáza sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021, realizovaná v spolupráci so samosprávami, sa zameriava na sčítanie domov a bytov. Mestá a obce počas približne deviatich mesiacov prvýkrát elektronicky zaznamenajú údaje zhruba o troch miliónoch bytov na Slovensku. Samotné sčítanie domov a bytov sa realizuje od 1. júna tohto roka do 12. februára 2021. Do sčítania domov a bytov sú zapojené všetky obce SR v celkovom počte 2927. K 31. augustu bola sčítaná takmer polovica bytov na Slovensku. Po prvej fáze sa od 15. februára 2021 začne sčítavanie obyvateľov, trvať má do 31. marca.


Banskobystrický kraj patrí v sčítaní obyvateľov k najrýchlejším



Ilustračná snímka.
Foto: TASR
V Banskobystrickom kraji je v rámci prvej fázy projektu Sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 editovaných už viac ako 57 percent bytov. V rámci Slovenska tak kraj patrí k trojici najrýchlejších, informovala o tom zo Štatistického úradu SR hovorkyňa pre SODB 2021 Jasmína Stauder.

„Celkový podiel editovaných bytov dosahuje v Banskobystrickom kraji 57,67 percenta. V auguste k Balážom, Gemerským Dechtárom, Vlkyni a Železnej Breznici pribudli ďalšie obce, ktoré spracovali 100 percent bytov. Sú to Jestice, Klokoč, Konrádovce, Lukovištia, Medzibrod, Ploské, Veľká Ves, Vyšný Skálnik a Zádor,“ približuje Stauder. V absolútnom počte najväčšie množstvo bytov editovali mestá Banská Bystrica a Zvolen.

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 je najrozsiahlejším projektom štatistického zisťovania na Slovensku, v prvej fáze je pritom editovaných v priemere už takmer 50 percent bytov. Najrýchlejšie sčítavanie napreduje v Nitrianskom, Trnavskom a Banskobystrickom kraji, kde miera sčítaných jednotiek prekračuje celoslovenský priemer.


Spomedzi 665 obcí v Prešovskom kraji ich štatistické sčítanie skompletizovalo 12



Najrozsiahlejšie štatistické zisťovanie na Slovensku, projekt Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 ukončilo k 31. augustu 12 obcí spomedzi všetkých 665 v Prešovskom samosprávnom kraji. S 34 percentami sčítaných bytov kraj za slovenským priemerom, ktorý sa blíži 50 percentám, zaostáva. Vyplýva to z informácií, ktoré médiám poskytla hovorkyňa Štatistického úradu SR pre SODB 2021 Jasmína Stauder. Ako však doplnila, projekt už teraz pomáha samosprávam určovať ich ďalší rozvoj.

"Keď kompletne naplníme databázu údajov, spravíme ich analýzu a na základe výsledkov rozhodneme, s čím začneme. V každom prípade by mala byť realizovaná stavba nájomných bytov a infraštruktúra," vyjadrila sa Mária Vallušová, poverená sčítaním v meste Kežmarok, ktorý má spolu so Sabinovom spomedzi miest nad 10.000 obyvateľov v rámci kraja najviac už zaevidovaných bytov.

Obcami, ktoré sčítanie svojich obyvateľov, domov a bytov už ukončili, sú Dubová, Havranec, Kružlová, Nová Polianka, Kalná Roztoka, Michajlov, Parihuzovce, Víťazovce, Krížová Ves, Lesnica, Soľník a Cabov.

Aktuálne sčítavanie je prvou fázou projektu SODB 2021, počas ktorej sa až do 12. februára 2021 sčítavajú domy a byty. V druhej fáze, od 15. februára do 31. marca, sa budú sčítavať obyvatelia. Ako Stauder doplnila, výsledky budú slúžiť napríklad na plánovanie novej infraštruktúry a budovanie ciest, materských a základných škôl, stacionárov pre dôchodcov či na plánovanie výstavby nájomných bytov.