Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

VIDEO: V košickom útulku pribúda po Vianociach nechcených psov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dano Veselský

Tento jav sa podľa vedúcej útulku Romany Šerfelovej opakuje pravidelne.

Košice 27. januára (TASR) – Košický útulok Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov prijíma v týchto dňoch čoraz viac zvierat, ktoré ľudia vyhodili ako nechcené vianočné darčeky. Tento jav sa podľa vedúcej útulku Romany Šerfelovej opakuje pravidelne.

"V prvom rade je to po Silvestri množstvo nájdených stratených psov. Pre časť sa nájde pôvodný majiteľ, časť sa nenájde a končia v útulkoch. No a potom od polovice januára sa prejavujú tie vianočné darčeky, keď ľudia zistia, že nemajú jednoducho čas starať sa o psíkov, že si to vyžaduje aj nejaké finančné prostriedky na veterinu, krmivo a hlavne je to ten čas. Od polovice januára je najväčší nárast, čo sa prejavuje už teraz," povedala pre TASR Šerfelová.

Niektorí majitelia psov zavolajú a uznajú si, že kúpou psa urobili chybu a nemajú čas, aby sa im venovali. "Je veľa majiteľov, ktorí ich len tak vyhodia. Teraz, keď boli vonku nízke teploty, tak mnoho psíkov, najmä šteniat, uhynulo, lebo sa nevedia o seba postarať. Pri týchto mrazoch rýchlo uniká energia a pokiaľ nemajú potravu, tak rýchlo uhynú," vysvetlila vedúca útulku.



Denne im pribudnú jeden až traja psi, našla sa už i sučka so šteňatami. "Od Vianoc doteraz celkovo pribudlo asi 35 až 40 psov. Snažíme sa ich riešiť aj cez vyhľadávanie dočasných opatier, pokiaľ sa nám neuvoľní miesto, ale čím ďalej je to ťažšie, lebo psov je z roka na rok viac a viac," tvrdí Šerfelová.

V útulku majú permanentne približne 200 psov, v dočasnej opatere okolo 80. "Najviac nám pomôžu dočasné opatery, ktoré môžu požiadať o psíkov s tým, že veterinu a krmivo zabezpečíme my. Z dočasnej opatery im potom hľadáme trvalý domov," vysvetlila Šerfelová.



Pri chove psov im pomáhajú i dobrovoľníci, ktorí k nim chodia, aj keď v zime je to podľa jej slov horšie. Pomohli by im chlapi, ktorí vedia narábať s pílou, keďže varia a majú dosť veľkú spotrebu dreva.

Časť psov sa im podarí umiestniť prostredníctvom adopcie. "Záujem je rôzny, priemerne sa adoptujú traja až šiesti psi počas jedného týždňa. Myslím si, že každý, kto hľadá psíka, si tu nájde toho svojho," povedala vedúca útulku.

Hlavnú časť príjmov na chod útulku tvoria podľa vedúcej dve percentá z dane. "Od mesta dostávame raz ročne príspevok vo výške 5000 eur. Potom sú to ľudia, ktorí nám pomôžu, keď potrebujeme s niečím veľmi súrne pomôcť a našu prosbu uverejníme cez sociálne siete," dodala Šerfelová.