Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Kremnici sa cez víkend budú konať Cechové hody a jarmok

Ilustračné foto. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Táto udalosť priblíži banícke tradície i prácu remeselníkov.



Kremnica 19. júla (TASR) - Mesto Kremnica ožije v sobotu (23. 7.) baníckymi i remeselnými tradíciami. Kremnický jarmok a cechové hody aj tento rok do mesta prinesú kultúrny program, stánky s remeselnými výrobkami či gastronomické špeciality. Na webovej stránke o tom informuje samospráva.

Na tradičnom jarmoku budú tento rok dominovať najmä stánky remeselníkov, v remeselnej uličke nájdu návštevníci brašnárstvo, ručne modelovanú keramiku, vyrezávané výrobky z dreva, smaltované šperky či domáce šťavy a sirupy. Chýbať nebude ani tradičný Trh márnosti s kremnickými strigami.

O dobovú atmosféru podujatia sa postarajú združenie Pulcherrima Rosa s ukážkami stredovekej módy a tancov či cech starých bojových umení a remesiel Vlčí tesák. Na banícku históriu mesta nadviaže banícka omša, banícky sprievod a vystúpenie baníckeho spevokolu Fokoš. Pripravený je i hudobný kultúrny program.

V rámci podujatia na návštevníkov čaká i gastrozóna, kde nebudú chýbať tradičné párance či jarmočný trdelník. Pre deti sú pripravené stredoveké tvorivé dielne, ukážka lukostreľby či dobovej stredovekej kuchyne.