Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: V Krompachoch nocuje viac ako milión piniek severských

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Podľa ornitológov sa pinky severské na Slovensku v tomto období živia najmä bohatou úrodou bukvice.

Krompachy 6. januára (TASR) – Pravdepodobne najväčšie nocovisko piniek severských na Slovensku sa aktuálne nachádza na okraji východoslovenského mesta Krompachy. Už niekoľko týždňov sa tam každý večer zlieta viac ako milión jedincov drobného spevavca, hniezdiaceho v severskej tajge, ktorý na Slovensko prilieta každoročne tráviť zimu.

"Len občas sa podarí nájsť takéto obrovské nocoviská," informuje na sociálnej sieti terénna základňa Slovenskej ornitologickej spoločnosti Bird/Life Slovensko Avescentrum Senné. V pondelok (4. 1.) ornitológovia v Krompachoch napočítali 1.180.000 jedincov.



Podľa ornitológov sa pinky severské na Slovensku v tomto období živia najmä bohatou úrodou bukvice. Na večer sa ich státisíce z rôznych častí Slovenska zlietajú na krompašské nocovisko. "Prílet sa začína prvými malými kŕdlikmi okolo 14.45 h a vrcholí pred zotmením, keď prilietajú obrovské kŕdle, predvádzajú úžasné letecké akrobacie a sadajú do korún stromov. Celé okolie vtedy hučí čvirikaním piniek, ako keby sa dolinou valila povodeň," približujú ornitológovia s tým, že toto "prírodné divadlo" môže pri súčasnom počasí a dostupnosti potravy trvať ešte niekoľko týždňov, ba až do jari, keď pinky odletia hniezdiť na sever. Ak sa však výrazne ochladí a nasneží veľa snehu, pinky sa presunú za potravou ďalej na juh a juhozápad.