Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Krupine po revitalizácii otvorili v podzemí prvých 6 pivníc

Na snímke jedna z revitalizovaných pivníc, ktorú otvorili v Krupine v piatok 20. januára 2023. Foto: TASR - Jozef Poliak

V pláne je aj ďalšie sprístupňovanie pivníc.

Krupina 20. januára (TASR) – Záujemcovia o históriu mesta Krupina si budú môcť tento rok už oficiálne prezrieť podzemie mesta, ktoré v uplynulých rokoch prešlo výraznejšou revitalizáciou. Nadšenci zo združenia Podzemie Krupiny, ktorí pracovali na obnove pivníc, zástupcovia mestskej a krajskej samosprávy predstavili priestory v piatok po prvý raz aj verejnosti.

"Pivníc v podzemí Krupiny sa nachádza podľa výskumu pamiatkového úradu vyše 60. Prístupných a zrevitalizovaných je ich aktuálne šesť. V minulosti slúžili na uskladňovanie vína, keďže v okolí mesta bolo niekedy až 1000 hektárov viníc. Tie však v 19. storočí zničilo ochorenie viniča a všetky zanikli. Neskôr sa pivnice využívali ako sklady potravín či ako ľadovne," priblížil históriu krupinského podzemia zástupca združenia Ľubomír Šmakal. V uplynulých desaťročiach však už väčšina z nich chátrala, čo bolo impulzom pre nadšených ľudí, aby ich vyčistili.

"Na vyčistení a úprave pivníc sme pracovali od nášho vzniku v roku 2020. V roku 2021 sme už v priestoroch pivníc urobili aj výstavu s názvom Krupina včera a dnes, ktorá nám ukázala záujem Krupinčanov o podzemie svojho mesta," uviedol Šmakal.

"Tento rok by sme chceli prepojiť dve susediace pivnice, ktoré sú zamurované. Stihnúť by sme to chceli do júna, keď sa konajú Dni mesta Krupina," priblížil plány zástupca združenia. V podzemí by chceli navyše zriadiť galériu a tiež expozíciu ako spomienku na vojny, ktoré sa výrazne dotkli histórie mesta. V pláne je aj ďalšie sprístupňovanie pivníc.

Na revitalizáciu krupinského podzemia prispela Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja cez členský príspevok v Oblastnej organizácii cestovného ruchu Stredné Slovensko sumou 13.000 eur.

Pivnica pod múzeom, ktorá je súčasťou mestského podzemia, má novú bránu



stup do pivnice pod budovou Múzea Andreja Sládkoviča v Krupine, ktorá je súčasťou rozsiahleho krupinského podzemia, zabezpečili v uplynulých dňoch kovovou bránou. Projekt bol zrealizovaný vďaka podpore Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vo výške 5500 eur. Ostatné finančné prostriedky vo výške 4299 eur boli uhradené z rozpočtu mesta Krupina.

Ako informoval vedúci múzea Miroslav Lukáč, morálne opotrebené rôznorodé kovové či drevené a nepôvodné výplne otvorov jednotlivých častí pivnice, ktoré vznikli za posledných 40 rokov, boli odstránené a nahradené novou železnou prebíjanou konštrukciou podľa požiadaviek Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici.

"Vďaka realizácii tohto projektu budú mreže pod múzeom spĺňať estetické požiadavky pre historické objekty a návštevníci budú môcť vidieť i to, čo bolo pred ich očami doposiaľ ukryté," pripomenul.

Pivnica pod Múzeom A. Sládkoviča je jednou zo šiestich doposiaľ sprístupnených pivníc rozsiahleho krupinského podzemia. Pamiatkový ústav zmapoval pod Krupinou viac ako 60 takýchto pivníc.