Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Krupine revitalizujú Geschwindovu záhradu ruží

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Záhrada bude doplnená lavičkou a umelým osvetlením. Už v roku 2020 zrealizovali obnovu múrika a oplotenia záhrady.

Krupina 3. januára (TASR) – Záhrada ruží, ktorú na počesť ich šľachtiteľa Rudolfa Geschwinda vytvorili pred dvomi desaťročiami v areáli Múzea Andreja Sládkoviča v Krupine, získala vlani na svoju revitalizáciu podporu od Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) 8500 eur. Obnovu záhrady vo výške takmer 5800 eur podporilo aj mesto Krupina.

Ako informujú pracovníci múzea, v rámci podpory sa realizovala výsadba rastlín a stálozelených krov. Zrealizovalo sa aj osadenie cortenových tabúľ s nápismi – menami ruží, ako aj veľkej tabule s informáciami o záhrade a práci vrátane portrétu Geschwinda.

„Plochy v bezprostrednej blízkosti ruží boli zvýraznené makadamovým štrkom a dve výškovo rozdielne úrovne záhrady boli prepojené osadenými schodmi z prírodného kameňa. V lete tohto roku by mala najväčšiu plochu záhrady zaberať kvetinová lúka,“ uvádza múzeum. Záhrada bude doplnená lavičkou a umelým osvetlením. Už v roku 2020 zrealizovali obnovu múrika a oplotenia záhrady.

Geschwind pôsobil v Krupine od roku 1872 ako lesmajster. Okrem svojho povolania sa však zaoberal i šľachtením a predajom ruží. Sám uvádza, že vypestoval až 707 odrôd ruží, z ktorých sa dodnes zachovalo len okolo 120. Umrel v Krupine roku 1910 a je pochovaný na miestnom cintoríne. Na jeho počesť boli v roku 2002 v záhrade Múzea Andreja Sládkoviča vysadené ruže darované Arborétom Borová hora vo Zvolene, ktoré je jedným z mála rozárií s ružami Geschwinda.