Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Krupine sa na námestie po stáročiach vrátila klietka hanby

V Krupine na Svätotrojičnom námestí slávnostne odhalili klietku hanby (na snímke). Foto: TASR - Jozef Poliak

Na klietke hanby nájdeme jednoduchú tabuľku s QR kódom. Dopĺňa zvyšných 17 miest, ktoré návštevníkom odporúčame pozrieť, uviedol historik mesta Krupina Miroslav Lukáč.

Krupina 21. októbra (TASR) – V Krupine na Svätotrojičnom námestí slávnostne odhalili klietku hanby. V minulosti takáto klietka slúžila na potrestanie zlodejov a previnilcov, teraz ju postavili ako atrakciu pre návštevníkov mesta.

„Existencia klietky hanby alebo kovového praniera v Krupine je doložená písomne z 18. storočia, pričom nie je známy jej tvar a ani materiál, z ktorého bola vyrobená. Bola súčasťou historického námestia - Veľkého rínku,“ uviedol primátor mesta Radoslav Vazan. „Klietka bola inšpirovaná, navrhnutá a zrealizovaná na základe analogických, dodnes jestvujúcich historických klietok, ktoré sa zachovali na území Slovenska, predovšetkým klietky zo 16. storočia na námestí pri historickej radnici v Levoči. Replika krupinskej klietky bola navrhnutá z kombinácie kovu a kameňa, tradičných materiálov, ktoré sú historicky doložené i z územia Krupiny.“

Klietka hanby bola zhotovená v spolupráci mesta Krupina s finančnou podporou Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja cez členský príspevok v oblastnej organizácii cestovného ruchu Stredné Slovensko, ktorej je mesto členom. Výška príspevku bola 6460 eur.

„Na klietke hanby nájdeme jednoduchú tabuľku s QR kódom. Dopĺňa zvyšných 17 miest, ktoré návštevníkom odporúčame pozrieť si a cez QR kódy načítať informácie o histórii mesta,“ uviedol historik mesta Krupina Miroslav Lukáč. Zároveň upriamil pozornosť na to, že celá táto prechádzka s 18 miestami vedie po stopách slávneho krupinského rodáka a autora najdlhšej ľúbostnej básne na svete Marína, Andreja Braxatorisa Sládkoviča.