Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Kútoch presťahovali 200-ročnú stodolu, cez víkend ju sprístupnia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slávnostné podujatie k otvoreniu sa uskutoční v sobotu 21. mája o 15.00 h pod názvom Stodoua.

Kúty 19. mája (TASR) - V obci Kúty v okrese Senica slávnostne sprístupnia viac ako 200 rokov starú stodolu, ktorú nadšenci z občianskeho združenia Pjekné mjestečko zachránili a presťahovali na nové miesto. TASR o tom informoval za občianske združenie Richard Drška.

Pre záchranu stodoly sa združenie rozhodlo po tom, ako obec kúpila pozemok, na ktorom sa pôvodne nachádzala, a s jej využitím nepočítala. "Išlo o jeden z posledných prvkov miestnej architektúry. Ďalším aspektom bol obdiv k historickej hodnote objektu. Stodola bola na pozemku rodín Hesekovcov a Klindovcov. Teda rodín, z ktorých vyšli najznámejší rodáci obce. Z tejto rodiny pochádza i mama Eugeňa Suchoňa," predstavil dôvody záchrany člen združenia Filip Húšťava.

Na tráme nad vstupným portálom je vyryté vročenie 1820. "Stodola však nebude mať len historické využitie. Priestor s pôdorysom 10 x 20 metrov plánujeme využiť na stretávanie sa komunity, verejné podujatia a na ďalšie aktivity spojené s celým našim projektom Múzea a komunitného domu v Kútoch, ktoré dlhodobo budujeme," doplnil Drška.

Slávnostné podujatie k otvoreniu sa uskutoční v sobotu 21. mája o 15.00 h pod názvom Stodoua. "Súčasťou spoločenského programu bude aj folklórny program, v rámci ktorého sa predstavia cimbálová muzika s primášom Františkom Blažekom, mužský zbor Stará Břeclav, ľudová hudba Kamarádzi, ženská spevácka skupina Kútnica a mužský zbor Kúcané," informoval Drška.