Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Kysuckom Novom Meste protestovali proti spaľovni

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa Petra Janíka z Občianskej iniciatívy KNM je mesto v zle vetranej kotline s častými inverziami.

Kysucké Nové Mesto 7. júna (TASR) - Zrušenie spaľovne odpadu v Kysuckom Novom Meste požadujú obyvatelia, ktorí sa zišli v stredu na proteste pred jej prevádzkou. Občianska iniciatíva Kysucké Nové Mesto (KNM) argumentuje popredným miestom okresu v úmrtí pacientov s onkologickými ochoreniami, umiestnením spaľovne v obytnej zóne a silným znečistením ovzdušia. Prevádzkovateľ spaľovne, spoločnosť FCC Slovensko, kritiku odmieta. Spaľovňa podľa nej disponuje potrebnými licenciami, využíva moderné technológie z hľadiska ochrany ovzdušia i ostatných zložiek životného prostredia.

Podľa Petra Janíka z Občianskej iniciatívy KNM je mesto v zle vetranej kotline s častými inverziami. "Okres sa zaraďuje do skupiny veľmi silno zaťažených znečistením ovzdušia. Protestujeme už viac ako 15 rokov a náš cieľ je uzatvorenie prevádzky," povedal.

Manažérka komunikácie spoločnosti FCC Slovensko Zuzana Krenyitzká podotkla, že komunikácia s občanmi Kysuckého Nového Mesta je a vždy bola transparentná. "Dôkazom je napríklad deň otvorených dverí, ktorý sme organizovali už niekoľkokrát. On-line monitoring meraných emisií, kde mohli občania priamo v čase sledovať namerané hodnoty emisií, ako aj verejne dostupný mesačný a ročný protokol meraných emisií. Zároveň vždy spolupracujeme s orgánmi a úradmi, ktoré u nás vykonávajú pravidelné alebo náhodné kontroly a prešetrujú prípadné podnety," skonštatovala.

Spaľovňa je podľa nej od 1. apríla zatvorená z dôvodu plánovanej údržby. "Spoločnosť realizuje obnovu niektorých častí technológie, aby si prevádzka udržala najvyššie štandardy v zmysle platnej legislatívy a z hľadiska ochrany ovzdušia aj ostatných zložiek životného prostredia. Každá technológia si po určitom čase nepretržitej prevádzky vyžaduje nevyhnutnú obnovu a údržbu," dodala Krenyitzká.