Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Lačnovskom kaňone pribudla nová turistická infraštruktúra

Na archívnej snímke potok v Lačnovskom kaňone pri obci Lipovce, okres Prešov. Foto: TASR Milan Kapusta

Lačnovský kaňon je tiesňavou s dĺžkou približne dva kilometre, ktorú vyhĺbil Lačnovský potok.

Prešov 15. októbra (TASR) - V Lačnovskom kaňone neďaleko Prešova pribudla nová turistická infraštruktúra. V sobotu tam slávnostne sprístupnili novoosadený masívny kovový rebrík so schodiskom a reťazami, pribudli aj nové drevené lávky a mólo pri jazierku. TASR o tom informovala Barbora Čechová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.

Podľa riaditeľa KOCR Martina Janoška bola dôležitá turistická infraštruktúra rokmi opotrebovaná a obnova bola z dôvodu bezpečnosti návštevníkov nevyhnutná. Celkové náklady na odstránenie pôvodných poškodených prvkov a osadenie novej infraštruktúry predstavujú sumu 14.000 eur.

Pôvodné schodisko pri vodopáde bolo osadené okolo roku 1965. Nový rebrík s dĺžkou 8,3 metra je z ocele s úpravou proti poveternostným vplyvom, tvorí ho 25 schodov. Výstup v strmom teréne uľahčuje ďalších 19 samonosných schodníc a reťaze. "Celá obnova bola financovaná KOCR Severovýchod Slovenska z členského príspevku Prešovského samosprávneho kraja. Obec Lipovce zabezpečila projektovú dokumentáciu a v lokalite spolu s dobrovoľníkmi zrealizovala výmenu 11 drevených lávok a osadenie móla pri jazierku," dodala Čechová.

Lačnovský kaňon je tiesňavou s dĺžkou približne dva kilometre, ktorú vyhĺbil Lačnovský potok. Patrí do chráneného územia Národnej prírodnej rezervácie Kamenná Baba a je prístupný náučným chodníkom, ktorého východiskami sú obec Lipovce a osada Lačnov. "Turistov očaria strmé svahy a vysoké steny s bizarnými skalnými útvarmi, ktoré dopĺňajú menšie vodopády," dodáva KOCR.

Chodník je vo viacerých častiach vybavený kovovými schodmi, rebríkmi, lávkami a pomocnými reťazami. Podľa odhadov sa pri kaňone počas slnečných víkendových dní vystrieda približne 350 až 400 návštevníkov.