Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V levickej nemocnici vlani darovalo krv 2082 darcov

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Z nich bolo 252 prvodarcov.

Levice 1. februára (TASR) – V levickej nemocnici darovalo počas minulého roka svoju krv 2082 darcov, z nich bolo 252 prvodarcov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom ich počet mierne klesol, v roku 2021 zdravotníci zrealizovali 2477 odberov krvi. Podľa slov primára hematológie a transfuziológie Nemocnice Agel Levice Jozefa Vargu je medzi darcami viacero takých, ktorí darovali krv viac ako stokrát. Darcovia sú ochotní pomôcť aj prostredníctvom výzvy na sociálnych sieťach, zhodnotil Varga.

Podľa primára hematológie o zásobách krvi nie je možné hovoriť, pretože situácia sa dokáže zmeniť z hodiny na hodinu. "V populácii je najmenej Rh negatívnych krvných skupín, ale žiadané sú všetky krvné skupiny. Vždy to závisí od aktuálnej situácie," skonštatoval. V levickej nemocnici sa odber krvi od darcov realizuje každý utorok dopoludnia počas pracovných dní, je možné sa aj dopredu objednať.

Proces darovania krvi trvá približne hodinu a zahŕňa mini fyzikálne vyšetrenie, poskytnutie kompletnej anamnézy, odber krvi a odpočinok po odbere. Samotné darovanie krvi zvyčajne trvá zhruba 10 minút v závislosti od úrovne hydratácie darcu. Priemerný ľudský organizmus obsahuje štyri až šesť litrov krvi, počas darovania sa odoberie zhruba pol litra krvi.