Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Levoči zrekonštruovali kláštor minoritov

Slávnostné otvorenie zrekonštruovaného komplexu stredovekého kláštora minoritov v Levoči, ktoré zorganizovalo SNM - Spišské múzeum v Levoči 19. novembra 2021. Na snímke zrekonštruovaná krížová chodba. Foto: TASR - Milan Kapusta

Nový bod na kultúrnej a turistickej mape Slovenska múzeum plánuje využiť aj na svoju expozičnú a odbornú činnosť.

Levoča 19. novembra (TASR) – Za účasti ministerky kultúry Natálie Milanovej (OĽANO) v piatok popoludním slávnostne otvorili zrekonštruovaný komplex historického minoritského kláštora v Levoči.

„My sme sa k pamiatkam niekoľko desiatok rokov správali macošsky. Preto som rada, že sa podarilo sprístupniť tieto zrekonštruované priestory aj pre verejnosť. Veľmi oceňujem spojenie svetských a cirkevných autorít, čoho výsledkom je, že historický priestor bude sprístupnený aj na kultúrne účely,“ zdôraznila ministerka.

Spišské biskupstvo stredovekú časť kláštora v rokoch 2017 - 2020 rekonštruovalo vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR z programu Obnovme si svoj dom a vďaka finančnému príspevku z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja cez Výzvu pre región 2020. Náklady na túto rekonštrukciu spolu s finančným vkladom biskupstva dosiahli približne 1,3 milióna eur.



„Dlhoočakávaná možnosť nahliadnuť do pôvodných stredovekých priestorov bude doplnená aj o prehliadku kostola, známeho ako gymnaziálny alebo čierny kostol, s málo známym jezuitským barokovým interiérom z konca 17. storočia,“ upozornila riaditeľka Spišského múzea Mária Novotná. Jediná na Slovensku zachovaná pôvodná krížová chodba a unikátny rajský dvor, kapitulská sieň či dormitórium prinášajú podľa nej výnimočnú atmosféru stredovekej spirituality.

Kláštorný komplex v južnej časti mesta v 14. storočí vybudovala rehoľa minoritov. Dlho bol využívaný na školské účely. Začali s tým už jezuiti na konci 17. storočia, ktorým kláštor po rokoch nepokojov odovzdali. Školským účelom slúžili priestory podľa Novotnej do roku 2018 a vďaka spolupráci majiteľa objektu Rímskokatolíckej cirkvi Biskupstva Spišské Podhradie a SNM - Spišského múzea, predovšetkým vďaka prístupu diecézneho biskupa Štefana Sečku, zmenili ich využitie na múzejné účely.

Nový bod na kultúrnej a turistickej mape Slovenska múzeum plánuje využiť aj na svoju expozičnú a odbornú činnosť. Novotná verí, že komplex spolu s kostolom zaujmú aj širokú verejnosť a k pamiatke si nájde cestu množstvo návštevníkov.