Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

V levočskej galérii vystavujú zbierku farebných xylografií S. Dalího

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom výstavy je napomôcť verejnosti vnímať a pochopiť, ako Dalí zhmotňuje svoje názory a predstavy vďaka svojmu osobitému umeleckému jazyku v podobe obrazov.

Levoča 16. júla (TASR) - V levočskej galérii vystavujú unikátnu kompletnú zbierku 100 farebných xylografií Salvadora Dalího s názvom Božská komédia. Originálne exponáty vytvoril v rokoch 1950 až 1959. Ide o ilustrácie ku klasickému dielu talianskej literatúry - rovnomennej epickej básni, ktorú napísal Dante Alighieri. TASR o tom z levočskej radnice informovala Vladimíra Novotná Čajová.

"Táto výnimočná kompletná klasická séria 100 farebných xylografií dokazuje neuveriteľnú bravúru, s ktorou Dalí vytvoril v danom čase toto majstrovské dielo. Tento jedinečný súbor pomáha divákovi pochopiť rozsah a hodnotu vykonanej práce veľkého majstra našich čias," priblížil kurátor výstavy Jakub Milčák s tým, že vlastníkmi prezentovanej série boli francúzska herečka Marina Vlady a ruský herec, spevák a básnik Vladimir Vysockij.

Cieľom výstavy je napomôcť verejnosti vnímať a pochopiť, ako Dalí zhmotňuje svoje názory a predstavy vďaka svojmu osobitému umeleckému jazyku v podobe obrazov, pri ktorom sa často uplatňuje nehmotný aspekt, avšak divák ho zreteľne cíti. "Celkovo sa výstava usiluje čo najviac priblížiť Dalího divákovi, predstavuje doteraz nepoznané stránky jeho geniálneho diela. Toto zoznámenie sa s Dalím bude nepochybne zaujímavé nielen pre odborníkov, ale aj pre ľudí, ktorí sa umením ešte len začínajú zaoberať," dodal.

Súbor diel bol vyrytý a vytlačený pod vedením Jeana Estradeho a pod dohľadom Dalího. Táto práca sa podľa Milčáka považuje za jednu z najvýznamnejších svojho druhu v 20. storočí. Výber farieb, vyrytie 3500 drevených štočkov, ktoré boli potrebné k vytvoreniu 100 farebných drevorytov, znamenalo takmer štyri roky nepretržitej práce skupiny najlepších odborníkov.

Na výstave je prezentovaná aj vzácna pohľadnica s originálnym podpisom Salvadora Dalího. Výstava potrvá do 24. septembra.