Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V liečbe alergií v žilinskej nemocnici pomáha špeciálna imunoterapia

Na archívnej snímke Detská poliklinika FNsP v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Alergénovú imunoterapiu podávajú v imunoalergologickej ambulancii oddelenia pediatrie FNsP Žilina formou tabletiek alebo roztokov pod jazyk približne 400 deťom.

Žilina 14. marca (TASR) – Deťom trpiacim alergiami so závažnými reakciami poskytujú v žilinskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) špeciálnu terapiu. Je ňou alergénová imunoterapia, jediná kauzálna liečba alergie, ktorá lieči samotnú príčinu. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Ako zdôraznil imunoalergológ oddelenia pediatrie žilinskej nemocnice Daniel Lúčaník, alergénová imunoterapia nie je určená pre každého pacienta. "Alergia sa vyvíja až po prvom kontakte s alergénom. Po prejavení klinických ťažkostí musíme ochorenie potvrdiť aj laboratórne a následne navrhneme liečbu podľa konkrétneho typu alergie," uviedol s tým, že imunoterapiu možno podávať napríklad vo forme injekcií alebo tabletiek pod jazyk. "Cieľom je, aby si organizmus na alergén zvykol a nedochádzalo k prehnanej alergickej reakcii ani ohrozeniu života," skonštatoval.

Podľa primárky detského oddelenia žilinskej nemocnice Zuzany Cigánikovej, môžu byť príznaky alergickej reakcie mierne, ale na pediatrii sa stretávajú tiež s deťmi hospitalizovanými so život ohrozujúcimi stavmi. "U pacienta po expozícii alergénu, v tomto prípade včelieho jedu, dochádza k prudkému rozvoju klinických príznakov alergickej reakcie s poruchou funkcie rôznych orgánových systémov, dieťa má sťažené dýchanie, opuch podkožia a slizníc, objaviť sa môžu tráviace ťažkosti, zvracanie, hnačka, bolesti brucha. Ak dôjde aj k poklesu systémového tlaku krvi, prípadne kolapsu až stavu bezvedomia, hovoríme o anafylaktickom šoku," priblížila.

Alergénovú imunoterapiu podávajú v imunoalergologickej ambulancii oddelenia pediatrie FNsP Žilina formou tabletiek alebo roztokov pod jazyk približne 400 deťom. Špecifickú aplikáciu vo forme injekcie dostávajú v pravidelných intervaloch len štyria pacienti, všetci alergickí na jed včely.