Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Liptovskom Mikuláši majú problém s havranmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/S. Písecký

Radnica spolu so Správou Tatranského národného parku vyzývajú obyvateľov, aby dbali na dôsledné zatváranie odpadových nádob. Odpadky sú totiž jedným zo zdrojov záujmu týchto vtákov.

Liptovský Mikuláš 11. októbra (TASR) – Obyvateľov Liptovského Mikuláša obťažujú premnožené havrany poľné, ktoré robia hluk a znečisťujú verejné priestranstvá. Koncom januára dá preto radnica nainštalovať v korunách stromov makety dravých vtákov. Tie fungujú ako plašiče havranov. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

Mesto po minulé roky zabezpečovalo plašenie havranov. Ešte pred hniezdením zamestnanci verejnoprospešných služieb (VPS) zhadzovali ich hniezda. Tento rok vymysleli v meste ďalší spôsob, ako operenca vytlačiť z intravilánu do okrajových lokalít. "Imitácie dravcov osadíme ešte pred začiatkom hniezdenia havranov v najexponovanejších lokalitách pri železničnej stanici, na Stodolovej ulici a v Parku Márie Rázusovej Martákovej pri Rachmaninovom námestí. V najbližších týždňoch zrealizujeme aj ďalšie opatrenia, ako orezanie konárov či zhadzovanie hniezd ešte pred hniezdením," uviedol viceprimátor Ľuboš Trizna.

Hovorkyňa mesta zdôraznila, že radnica spolu so Správou Tatranského národného parku vyzývajú obyvateľov, aby dbali na dôsledné zatváranie odpadových nádob pri bytovkách a domoch. Odpadky sú totiž jedným zo zdrojov záujmu týchto vtákov, havrany sa sústredia tam, kde majú ľahko dostupnú potravu.