Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

V Liptovskom Mikuláši obnovili pomník so sochou Michala M. Hodžu

Mesto Liptovský Mikuláš, foto z archívu. Foto: TASR - Miroslava Siváková

Pamiatku zreštauroval odborník na základe rozhodnutia Krajského pamiatkového úradu v Žiline.

Liptovský Mikuláš 5. novembra (TASR) - Pomník so sochou Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši dalo mesto zrekonštruovať. Stalo sa tak pri príležitosti výročia jeho narodenia. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Pomník so sochou je dielom akademického sochára Ladislava Polláka z roku 1950. Dielo je vytesané z pieskovca. Nachádza sa pred evanjelickým kostolom v centre mesta v blízkosti expozície Tatrín. "Predmetom reštaurovania bola obnova kamenného podstavca, ktorý sa rozpadával, odstránenie vrstvy depozitov a stabilizovanie deštruovanej kamennej hmoty. Písmo na podstavci očistili a farebne zvýraznili. Nasledovala farebná retuš a záverečná konzervačná úprava sochy a podstavca," opísala Dana Guráňová z referátu športu, mládeže a kultúry liptovskomikulášskeho mestského úradu.

Pamiatku zreštauroval odborník na základe rozhodnutia Krajského pamiatkového úradu v Žiline. Obnove predchádzal reštaurátorský výskum, po posúdení dokumentácie dali pamiatkari prácam zelenú. Špecializované práce trvali takmer mesiac a pol.

"Som rád, že pokračujeme v obnove sôch výrazných osobností, ktoré sú spájané s dianím v Liptovskom Mikuláši. Aj takýmto spôsobom si pripomíname odkaz, ktorý nám zanechali," uviedol primátor Ján Blcháč. Minulý rok sa napríklad podarilo zreštaurovať vedľajšiu sochu Juraja Tranovského.