Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Liptovskom Mikuláši sprístupnili expozíciu I. Stodolu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Pri príležitosti 135. výročia jeho narodenia sprístupnili vo štvrtok novú stálu expozíciu v Liptovskej nemocnici s poliklinikou, ktorá nesie jeho meno.

Liptovský Mikuláš 9. marca (TASR) – Mesto Liptovský Mikuláš zasvätilo tento rok svojmu rodákovi, lekárovi, dramatikovi Ivanovi Stodolovi. Pri príležitosti 135. výročia jeho narodenia sprístupnili vo štvrtok novú stálu expozíciu v Liptovskej nemocnici s poliklinikou, ktorá nesie jeho meno. Stodolu si v meste pripomenú aj ďalšími kultúrno-spoločenskými podujatiami.

"Chceme poukázať na dielo Stodolu, na jeho obrovský prínos pri liečbe tuberkulózy, pri budovaní nemocnice v Palúdzke," poznamenal primátor Ján Blcháč.

Informačné panely v budove urgentného príjmu približujú život a dielo dramatika medzivojnového obdobia a zakladateľa prvých protituberkulóznych poradní a sanatórií na Slovensku. Na paneloch uvidia návštevníci dejiny palúčanskej nemocnice, o ktorej vznik sa Stodola pričinil. Výstava mapuje tuberkulózne preventórium v Župnom dome, Masarykovu ligu proti tuberkulóze v budove Slovenského Červeného kríža a ozdravovňu v Železnom, ktoré založil.

V piatok (10. 3.) sa záujemcovia vyberú po špeciálnej prehliadkovej trase Ivan Stodola – lekár a dramatik, ktorú pripravilo mestské informačné centrum. Bezplatná prehliadka štartuje o 16.00 h pred evanjelickým kostolom a pokračuje k Župnému domu. Prehliadky sa uskutočnia aj 17. a 26. mája.

Mestské Múzeum Janka Kráľa otvorí 19. apríla expozíciu, ktorú venovalo Stodolovi a histórii liptovskomikulášskej nemocnice. Pre TASR to vo štvrtok potvrdila Katarína Verešová z múzea. "Vystavíme jeho pracovnú aktovku, klobúk či písacie potreby," vymenovala. Ivanovi Stodolovi vyčlenili časť expozície, ktorá je už venovaná strýkovi Aurelovi Stodolovi.

Rok Ivana Stodolu bude pokračovať aj akciami v knižnici, prednáškou či divadelným predstavením.