Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Liptovskom múzeu predstavili novú expozíciu Poklady spod Likavy

Na snímke nádoba v ktorej sa našli mince počas otvorenia novej expozície Poklady spod Likavy v budove Liptovského múzea v Ružomberku 22. februára 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Poklad od stredy (23. 2.) sprístupnia pre verejnosť.

Ružomberok 22. februára (TASR) – Novú expozíciu Poklady spod Likavy predstavili v utorok na pôde Liptovského múzea v Ružomberku. Podľa hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martiny Remencovej objavil 1868 drobných uhorských strieborných mincí – denárov a dva dukáty Ľudovíta II. pred tromi rokmi manželský pár neďaleko Hradu Likava.

Doplnila, že vlastníkom pokladu je Slovenská republika a správcom sa automaticky stalo Slovenské národné múzeum, s ktorým Liptovské múzeum rokovalo o dlhodobej výpožičke. "Za posledných 200 rokov sa nenašlo na Liptove takéto množstvo mincí. Sú v ňom denáre piatich panovníkov, od Mateja Korvína po Ferdinanda I. Habsburského, medzi nimi sa nachádza viac ako 300 mincí Jána I. Zápoľského," povedala kurátorka a archeologička Liptovského múzea Simona Sliacka.

Takmer 99 percent mincí podľa nej razili v Kremnici. "Sú špecifické tým, že ich razili po menovej reforme Mateja Korvína v roku 1468. Začali sa raziť veľmi kvalitné mince, približne polovičku ich váhy tvorilo striebro. Na odlíšenie od menej kvalitných mincí použili na reverze razbu Madony s dieťaťom. Bola znakom kvalitných mincí, razených v Uhorsku," vysvetlila.



Nález bol podľa archeológa Krajského pamiatkového úradu v Žiline Martina Furmana unikátny aj možnosťou dokumentovať dno nádoby. "Vieme tým pádom povedať, že bola zakopaná veľmi rýchlo. Plytko pod zemou, maximálne do 20 centimetrov. Poznáme históriu hradu Likava a pohnuté časy občianskej vojny medzi Jánom Zápoľským a Ferdinandom Habsburským. Liptovskí mešťania sa snažili vypudiť z hradu Jána Zápoľského, ktorému v tej dobe patril. Došlo k bitke, dobytiu hradu a vyhnaniu Jána Zápoľského. A poklad zrejme súvisí s nejakým jeho prívržencom," priblížil Furman.



Poklad od stredy (23. 2.) sprístupnia pre verejnosť. "Unikátna výstava Poklady spod Likavy je prvým z veľkého množstva sprievodných podujatí, ktoré v tomto roku v Liptovskom múzeu pripravujeme v súvislosti s oslavami 110. výročia jeho založenia. Výstavu si bude možné prezrieť v najbližších piatich rokoch v špeciálnych priestoroch, ktoré sme pre ňu pripravili v sídelnej budove múzea," dodal riaditeľ Liptovského múzea Michal Kovačic.