Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V lokalite Pod Hrádkom vypratali ďalšie tri byty

Vysťahovanie neplatičov z bytu v lokalite Pod Hrádkom, Prešov. Foto: TASR/Milan Kapusta

Dom je zničený, narušená je aj jeho statika. V každom z bytov presiahol dlh 7000 eur. Tým, ktorí za byty platia, ponúknu náhradné ubytovanie. Budova má byť totiž asanovaná.

Prešov 16. októbra (TASR) – Prešovská radnica dala dnes vypratať ďalšie tri nájomné byty po neplatičoch v lokalite Pod Hrádkom. Dovedna je to už desať bytov v spomínanom dvojpodlažnom dome na tejto ulici.

Dom je v katastrofálnom stave, chýbajú okná, dvere, za domom sú smeti a často je vraj narušená statika. V bytoch väčšinou nie je elektrina, a ľudia si kúrili len v pieckach na tuhé palivo. Spomínané tri byty ich obyvatelia uvoľnili už v predchádzajúcich dňoch a zostal v nich len nábytok a veci, ktoré si nechceli odniesť.

Primátor mesta Pavel Hagyari konštatoval, že mesto razantne pokračuje v procese vysporiadavania sa s neplatičmi vo svojom bytovom fonde. Konštatoval, že v každom zo spomínaných bytov výška dlhov presiahla 7000 eur.

"Ja predpokladám, že do konca roka by sme mali vypratať celú túto bytovku a nastúpi proces asanácie. V priebehu budúceho roka by sme chceli vyriešiť aj ďalšie dve bytovky," povedal Hagyari.

Dodal, že následne sa táto časť revitalizuje a vznikne tu priestor pre vybudovanie parkoviska pre cintorín. Zdôraznil, že tým rodinám, ktoré platia, ponúknu presťahovanie do uvoľnených bytov na Starej tehelni.

Byty po neplatičoch vypratávali 16. októbra 2012 na ulici Pod Hrádkom v Prešove. Na snímke prizerajúci sa Rómovia z bytovky oproti.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Vchod zamrežovali, prístrešky búrajú

Hagyari uviedol, že vchody do bytov budú ešte dnes po vyprataní zamrežované, aby sa tam nikto nemohol nasťahovať. V posledných mesiacoch v spolupráci s mestskou políciu zabránili vzniku niekoľkých nelegálnych prístreškov na území mesta.

"Sú vždy tendencie vytvoriť nejakú malú osadu, naposledy to bolo napríklad na Sekčove. Hneď sme zareagovali, prístrešky sme zbúrali a dali odpratať materiál. Ľudia, ktorí to tu naznášali, tieto pozemky museli opustiť," vysvetlil Hagyari.

Vedúca oddelenia sociálnych služieb MsÚ Beáta Horváthová uviedla, že v troch bytovkách v tejto lokalite je 36 bytov a odhadom tu žije viac ako 200 ľudí.

"Dve rodiny, ktoré sú dnes deložované, si našli náhradné bývanie u svojich príbuzných a jedna rodina je v Anglicku. Takže v bytoch by už momentálne nemali byť ani deti ani dospelí," uviedla vedúca oddelenia sociálnych služieb Beáta Horváthová.



Byty po neplatičoch vypratávali 16. októbra 2012 na ulici Pod Hrádkom v Prešove. Na snímke najatí Rómovia vypratávali byt po neplatičoch.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Mesto vie s platením nájmu pomôcť

Riaditeľ sekcie služieb občanom Mestského úradu v Prešove Matúš Háber zdôraznil, že v prípade problémov niektorých rodín s platbami nájomného im mesto ponúka pomoc prostredníctvom inštitútu osobitného príjemcu. To sa však dá realizovať len v prípade, že majú uzatvorené a platné nájomné zmluvy.

"Často sa však stáva, že tieto byty sú obývané neoprávnene a tam jednoducho nie je iné riešenie, ako nájomné byty uvoľniť," povedal Háber.

Skutočnosť, že vypratanie bytov môže prebehnúť bez vážnejších problémov, riaditeľ sekcie pripisuje hlavne komunikácii s dotknutými rodinami. Neplatiči vraj uznali, že nie je možná iná cesta, len byty opustiť.