Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Lučenci slávnostne otvorili nové CT pracovisko za vyše 900.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Na dobudovanie červenej zóny získala nemocnica v Lučenci dotáciu vo výške viac ako 916.000 eur.

Lučenec 9. septembra (TASR) – Vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou v Lučenci v piatok slávnostne otvorili nové CT pracovisko, na ktoré zdravotnícke zariadenie získalo z európskych zdrojov vyše 900.000 eur. TASR o tom informovala výkonná riaditeľka nemocnice Daniela Pršebicová.

Nové CT pracovisko v lučeneckej nemocnici vzniklo v rámci projektu dobudovania takzvanej červenej zóny, ktorá zabezpečuje izolované diagnostické pracovisko pre pacientov s ochorením COVID-19. Vďaka realizácii projektu sa podľa nemocnice odstránili problematické vyšetrenia CT pľúc pacientov infikovaných novým koronavírusom.

"Keďže ide o ochorenie prenosné, ktoré predstavuje aj napriek pokroku v diagnostike a najmä liečbe stále trvalú hrozbu pre verejné zdravie, bolo a je prioritou zabezpečiť čo najefektívnejšie podmienky tak, aby nedochádzalo k prenosu tohto ochorenia, a to izoláciou týchto pacientov pri zabezpečovaní diagnostiky a liečby," vysvetlila Pršebicová.

Na dobudovanie červenej zóny získala nemocnica v Lučenci dotáciu vo výške viac ako 916.000 eur. Okrem dobudovania oddelenia bolo podľa výkonnej riaditeľky nemocnice prioritou projektu využiť finančné prostriedky aj na ochranu personálu prostredníctvom zabezpečenia ochranných osobných a dezinfekčných prostriedkov.

Všeobecná nemocnica s poliklinikou v Lučenci zabezpečuje starostlivosť o pacientov s ochorením COVID-19 pre juh Banskobystrického kraja. Prevádzkuje infekčné oddelenie s 37 lôžkami, reprofilizáciou dosahuje lôžkový infekčný profil nemocnice kapacitu pre 60 pacientov. V trakte pre infekčných pacientov je zriadených aj päť JIS lôžok a tri lôžka OAIM.