Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Maduniciach odhalili pamätník osloboditeľom a obetiam vojny

Ilustračné foto Foto: TASR

Autorkami pamätníka sú akademické sochárky Anna Mihoková a Mira Podmanická.

Madunice 26. júna (TASR) – Na pamiatku osloboditeľom a obetiam druhej svetovej vojny pri príležitosti 75. výročia jej ukončenia odhalili v piatok v Maduniciach v okrese Hlohovec pamätník. Obec si takto pripomína aj konkrétne straty na životoch, ktoré utrpeli jej obyvatelia počas vojnového konfliktu. Autorkami pamätníka sú akademické sochárky Anna Mihoková a Mira Podmanická. Informovala o tom starostka Maduníc Alena Jelušová.

Pamätník je situovaný na miestnom cintoríne v susedstve tabule obetiam prvej svetovej vojny. Použité materiály kameň a kov, ktorý bude postupne korodovať, sú symbolmi plynutia času. "Nechceme zabudnúť na tých, ktorí zomreli vo vojnových konfliktoch," uviedla Jelušová.

Madunice doposiaľ nemali žiadny pamätník pripomínajúci druhú svetovú vojnu. K 70. výročiu jej skončenia vydali pred piatimi rokmi knihu spomienok obyvateľov, ktoré zozbieral Vendelín Vančo. V nej sa uvádza, že v Maduniciach počas oslobodzovacích bojov 2. apríla 1945 zahynuli štyria vojaci a jeden dôstojník Červenej armády, 11 nemeckých vojakov a sedem obyvateľov obce, medzi nimi i dvojročné dieťa.