Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Martinčania protestovali proti zrušeniu šesťročného gymnázia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo školstva 30. apríla neschválilo pokračovanie experimentálneho overovania tejto formy štúdia.

Martin 18. mája (TASR) – Niekoľko stoviek účastníkov dnešného podvečerného protestného zhromaždenia v areáli martinského Gymnázia Viliama Paulinyho – Tótha vyjadrilo podporu zachovania experimentálneho šesťročného štúdia. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR 30. apríla neschválilo pokračovanie experimentálneho overovania tejto formy štúdia.

"Organizátormi boli väčšinou naši bývalí absolventi. Chceli poukázať, že to malo veľký prínos, lebo drvivú väčšinu z nich vďaka tomu následne prijali na vysoké školy a neskôr sa úspešne uplatnili na trhu práce. Zároveň týmto spôsobom chceli ovplyvniť zriaďovateľa, aby sa pokúsil na ministerstve presadiť dokončenie tohto, podľa nás nedokončeného experimentu a aby sa seriózne vyhodnotil," skonštatoval riaditeľ gymnázia Marián Štefko.

Štátny pedagogický ústav v poslednom desaťročí prestal podľa neho s dotknutým martinským gymnáziom komunikovať. "Očakávali sme, že nám povie, či budeme v tomto experimente pokračovať alebo nie. Až s odstupom času som sa dozvedel, že nejaké vyhodnotenie sa zrealizovalo, no nedostali sme ho ani my, ani náš zriaďovateľ a preto si vôbec neviem predstaviť, na základe čoho sa vyhodnotil, keď tu nikto nebol," pokračoval.

"Model šesťročného štúdia sme prebrali viac-menej z geniálnych myšlienok Jána Amosa Komenského, že vzdelávanie by sa malo skladať z troch šesťročných etáp, základného, gymnaziálneho a univerzitného. Osemročný pobyt v jednom type školy je pomerne dlhý a štyri roky sú naopak málo. Druhým aspektom je, že základy prírodovedných predmetov sa kladú v siedmom a ôsmom ročníku základnej školy. Veľký záujem uchádzačov potvrdzoval, že tento model oslovilo verejnosť," dodal Štefko.

Hovorca zriaďovateľského Žilinského samosprávneho kraja Peter Kubica uistil, že napriek neotvoreniu šesťročného štúdia martinské gymnázium bude fungovať naďalej. "Nepochybne patrí medzi najkvalitnejšie. Chcel by som poprosiť, aby nikto nepodliehal zbytočnej hystérii, že toto gymnázium končí. Naďalej bude poskytovať svoje vzdelávacie služby. Aj všetci aktuálni účastníci šesťročného štúdia pokračujú ďalej," dodal.