Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Požiar rúbaniska na Rovnej holi majú hasiči predbežne pod kontrolou

Spálenisko v ťažko dostupnom teréne po požiari, ktorý nad obcou Vyšná Boca vypukol 28. novembra 2011 a bol uhasený až v sobotu 3. decembra. Foto: TASR/HaZZ

Tú istú horskú lokalitu zachvátil rozsiahly požiar koncom novembra minulého roka.

Vyšná Boca 28. apríla (TASR) – Dnešný požiar rúbaniska v ťažko dostupnom masíve Rovnej hole medzi obcami Vyšná a Nižná Boca neďaleko miesta, kde horelo aj koncom minulého roka, majú hasiči predbežne pod kontrolou.

TASR o tom podvečer informovala riaditeľka liptovskomikulášskeho Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Eva Krajčiová.

„Požiarisko má maximálnu rozlohu približne 25 ha a do veľkej miery je lokalizované prírodnými prekážkami, zvážnicami a starými snehovými pláňami. Pokiaľ sa výrazne nezmenia poveternostné podmienky, nemalo by dôjsť k priamemu ohrozeniu lesného porastu,“ spresnila šéfka zasahujúcich profesionálnych hasičov.


Tu bude player


Ďalej uviedla, že očakávajú pomoc zo vzduchu. „Vzhľadom na pokročilosť času by nebolo efektívne púšťať sa do pozemného hasenia celého rúbaniska. Privolaný vrtuľník by nám mal pomôcť zabezpečiť účinnú lokalizáciu. Robíme všetko preto, aby sa požiar nemohol rozšíriť na les,“ dodala s tým, že bez podrobného preskúmania si netrúfa potvrdiť domnienku, že príčinou vzniku požiaru bolo povolené spaľovanie haluziny.