Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Mestskom múzeu v Štúrove vystavujú vyše 200 vyrezávaných vajíčok

Foto: TASR/Alexander Papp

Autor je invalidným dôchodcom vo veku 57 rokov, ktorý po ťažkej chorobe s trasúcimi rukami dokáže pracovať s krehkými škrupinami.

Štúrovo 9. apríla (TASR) - Zaujímavá výstava čaká na návštevníkov Mestského múzea v Štúrove, kde Dezider Kremmer vystavuje vyrezávané vajíčka.

"Výstava bola otvorená 4. apríla a na moje veľké prekvapenie sa zišlo na vernisáži 150-60 ľudí, čo sa aj podľa organizátorov málokedy stáva. Je to moja tretia výstava, svoju tvorbu som už predtým predstavil v Dunajskej Strede a Obide," priblížil Kremmer s tým, že vystavil vyše 200 vajíčok rôzneho druhu.

Autor je invalidným dôchodcom vo veku 57 rokov, ktorý po ťažkej chorobe s trasúcimi rukami dokáže pracovať s krehkými škrupinami. "Mojím prvým pokusom vytvoriť niečo mimoriadne bolo najprv gravírovanie do skla, ale to sa bežne robí, hľadal som preto niečo originálnejšie, a tak som sa dostal k škrupinám," povedal.

Od detského veku sa zaujímal o výtvarníctvo a keď pred niekoľkými rokmi maľovali pred Veľkou nocou s dcérkou vajíčka, tak ho napadlo, že skúsi vyrezávať vajíčka. Podľa Kremmera túto činnosť vie realizovať len tak, že stabilizuje svoje ruky. Motívy svojich prác väčšinou vymyslí vo chvíli, keď chytí materiál do ruky. "Doteraz som spracoval vyše 300 vajíčok, z toho len 10 percent som si nakreslil dopredu, námety prichádzajú spontánne. Vajíčka sú rôzneho druhu, prepeličie sú najkrehkejšie, pštrosie sa spracovávajú jednoduchšie," priblížil a pripomenul, že často záleží na tom, čo sa dá zohnať. Samozrejme pštrosie sú aj cenovo náročnejšie.

"Málokedy sa stáva, že speňažím svoje výrobky, niekedy na jednom vajíčku pracujem štyri až päť hodín, ale náročnejšie témy môžu trvať aj niekoľko dní. Som hrdý na to, že ako invalidný dôchodca predsa len môžem niečo vytvoriť a predstaviť jedinečnú autorskú tvorbu," podčiarkol Kremmer.

Výstave je otvorená do konca júna.