Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

V košickom Mestskom parku otvorili po obnove tzv. Korčuliarsky pavilón

Snímka z otvorenia secesnej Národnej kultúrnej pamiatky, v minulosti známej ako Korčuliarsky pavilón v Košiciach 18. januára 2024. Foto: TASR František Iván

Budova patrí k prvým secesným stavbám v Košiciach, pavilón bol využívaný na tenis, korčuľovanie a ľahkú atletiku.

Košice 18. januára (TASR) - V košickom Mestskom parku otvorili vo štvrtok obnovenú národnú kultúrnu pamiatku v minulosti známu ako Korčuliarsky pavilón. Secesnú budovu postavili na športové účely v roku 1909, teraz je súčasťou mestského rezortu a sídlom reštaurácie a kaviarne.

Budovu po kompletnej obnove otvorili pre verejnosť po viac ako 20 rokoch. V novom názve Villa Sandy nesie meno jej pôvodného autora - významného architekta a staviteľa Júliusa Sándyho. Rekonštrukcia sa realizovala pod dohľadom pamiatkového úradu. "Záchrana a obnova tak jedinečnej secesnej stavby, ktorú sme prevzali v zdevastovanom stave, si vyžiadala mnoho úsilia, času a investícií zo súkromných zdrojov," uviedla marketingová manažérka rezortu Ivana Halászová. Sprístupnenie objektu a podzemného parkoviska s viac ako 90 miestami je súčasťou prvej fázy otvorenia rezortu.

Budova patrí k prvým secesným stavbám v Košiciach, pavilón bol využívaný na tenis, korčuľovanie a ľahkú atletiku. V druhej polovici 20. storočia prestal slúžiť svojmu účelu a pamiatku narušili nevhodné stavebné zásahy. V zdevastovanom stave chátrala približne do roku 2010.