Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V mestskom parku v Nitre sa začali práce na jeho rozsiahlej obnove

Mestský park, foto z archívu. Foto: ASR - Dušan Hein

Pribudnú aj workoutové prvky pre seniorov, pikniková lúka s miestami na grilovanie i vyhliadkové mólo nad zvernicou.

Nitra 28. novembra (TASR) - V nitrianskom mestskom parku na Sihoti sa v týchto dňoch začali prvé práce na jeho rozsiahlej revitalizácii. Ako pred časom uviedla radnica, obnova parku pod Nitrianskym hradom v hodnote takmer šesť miliónov eur sa radí svojím rozsahom k najväčším na Slovensku. Financie na projekt získalo mesto z Európskej únie.

V súčasnosti zhotoviteľ zariaďuje stavenisko a zároveň oplotil časť parku, v ktorej sa zrealizuje prvá fáza. "Práce sa začnú orezom a výrubom chorých a nebezpečných drevín. Prvá fáza bude prebiehať v časti od aleje smerujúcej k Biskupskému hostincu po rieku a štadión a tiež za Malou Hangóckou, kde bude nová zvernica. Druhá fáza revitalizácie sa bude vykonávať v okolí detského ihriska. Harmonogram je nastavený na 12 mesiacov, približne do polovice novembra 2023," informoval mestský úrad.

Ako pripomenul, súčasťou obnovy parku budú napríklad zmodernizované detské ihriská doplnené o inkluzívne prvky. Pribudnú aj workoutové prvky pre seniorov, pikniková lúka s miestami na grilovanie i vyhliadkové mólo nad zvernicou. Opravená bude aj Žabia fontána, revitalizujú sa chodníky z prírodných materiálov a pribudne tiež nové osvetlenie a lavičky. Súčasťou obnovy parku bude aj nová, bohatšia výsadba. "Pôjde o najväčšiu revitalizáciu parku v jeho 150-ročnej histórii. Chceme z neho urobiť moderný park 21. storočia pri rešpektovaní jeho historickej hodnoty," doplnila radnica.