Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Michalovciach začnú od pondelka očkovať vybrané skupiny obyvateľstva

Na archívnej snímke vakcína proti ochoreniu COVID - 19. Foto: TASR – Lukáš Grinaj

Vakcinačné centrum bude v prevádzke od 9.00 do 15.30 h.

Michalovce 14. januára (TASR) – Od pondelka 18. januára začnú v nemocnici v Michalovciach ako v jednom z vakcinačných centier stanovených ministerstvom zdravotníctva očkovať proti ochoreniu COVID-19 určené skupiny ľudí, ktorí sa prihlásia cez národný portál na voľné kapacity v rámci dňa. „Ide o konkrétne definované zdravotnícke pozície v zmysle národnej očkovacej stratégie,“ informovala TASR Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia, pod ktorú patrí aj michalovské nemocničné zariadenie. Sieť začne v pondelok s očkovaním týchto ľudí aj vo svojich vakcinačných centrách v Humennom a Rožňave.

Očkovanie v michalovskej nemocnici sa bude konať vo vakcinačnom centre na Duklianskej ulici,“ priblížila s tým, že zariadenie má na očkovanie pripravených päť ambulancií s dennou kapacitou približne 300 ľudí. Vakcinačné centrum bude v prevádzke od 9.00 do 15.30 h.

V Humennom sa bude očkovať na Nemocničnej ulici 7 v pavilóne A v čase od 8.00 do 15.00 h. Zdravotníci tu pripravili tri ambulancie s celkovou dennou kapacitou približne 200 ľudí.

Ako Fedáková upozornila, na očkovanie je potrebné zaregistrovať sa prostredníctvom stránky www.korona.gov.sk, kde je v prvej fáze aktuálne otvorené prihlasovanie pre zdravotníckych pracovníkov, osoby, ktoré profesionálne priamo alebo nepriamo zabezpečujú starostlivosť, transport a diagnostiku pacientov, zamestnancov zariadení sociálnych služieb a terénnych sociálnych pracovníkov.

Svet zdravia obstaral na očkovanie špeciálne striekačky s minimálnym takzvaným „mŕtvym priestorom“, ktoré umožňujú z jednej ampulky aplikovať až šesť vakcinačných dávok.

Sieť nemocníc začala s vakcináciu zdravotníkov vo svojich 14 nemocniciach 6. januára. „Za prvé tri dni sa zaočkovalo viac ako 2800 zamestnancov. Tento týždeň by to malo byť ďalších vyše 5100,“ uviedla Fedáková s tým, že v michalovskej nemocnici bolo dosiaľ zaočkovaných 480 zdravotníkov a v humenskej 670.

Vakcinačnými centrami siete sú aj nemocnice v mestách Humenné a Rožňava.