Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Moravanoch zrušili mimoriadnu situáciu pre vyvieranie banskej vody

Na snímke vyvierajúca banská voda v Moravanoch 21. marca 2023. Foto: TASR - František Iván

Prieskumný ložiskový vrt navŕtali ešte v roku 1955 do hĺbky 251 metrov. Banská voda s kalmi z neho začala vyvierať 9. marca a hrozila kontaminovať vodný tok, ako aj podzemné vody.

Moravany 31. marca (TASR) - V obci Moravany v Michalovskom okrese vo štvrtok (30. 3.) odvolali mimoriadnu situáciu vyhlásenú 15. marca pre vyvieranie banskej vody zo starého prieskumného vrtu. Voda s vysokým obsahom chloridov už prestala z vrtu vytekať a ohrozovať tak životné prostredie. TASR to potvrdil starosta obce Vladimír Čeklovský.

"Znížil sa už tlak a voda sa tratí, takže už nie je dôvod, aby bola stále vyhlásená mimoriadna situácia," povedal.

Miesto problémového vrtu vo štvrtok navštívil dočasne poverený premiér Eduard Heger. "Oboznámil nás s tým, že na vláde sa dohodli na tom, že Štátny geologický ústav Dionýza Štúra urobí prieskum, vyhodnotí vzorky a na základe toho prieskumu potom akciová spoločnosť Nafta pristúpi k sanácii daného vrtu," povedal starosta. K vrtu sa predtým ako správca nikto nehlásil.

Prieskumný ložiskový vrt navŕtali ešte v roku 1955 do hĺbky 251 metrov. Banská voda s kalmi z neho začala vyvierať 9. marca a hrozila kontaminovať vodný tok, ako aj podzemné vody. Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) informovala, že z výsledkov, ktoré zabezpečila spoločnosť Nafta, vytekajúce banské vody mali extrémne vysoký obsah chloridov. Inšpekcia poukázala na potrebu čo najskoršieho zabezpečenia vrtu.

V oblasti vyvierania vyhĺbili jamu a do naplnenia kapacít vodu odčerpávala najprv spoločnosť Nafta a následne obec. Vyvieranie sa samovoľne zastavilo v utorok 28. marca.