Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Múzeu Čechov na Slovensku predstavia knihu Alice Masarykovej

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Aktuálne vydanie publikácie je doplnené o poznámkový aparát, štúdie, spomienky pranetere Charlotty Kotíkovej a doposiaľ nepublikovaný súbor fotografií.

Martin 9. novembra (TASR) – Knihu Alice Garrigue Masarykovej Dětství a mládí predstavia v utorok 15. novembra v Múzeu kultúry Čechov na Slovensku Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Doplnila, že publikáciu predstavia editorky, historičky Dagmar Hájková a Helena Kokešová z Masarykovho ústavu a Archívu Akadémie vied Českej republiky. "Ukážky zo spomienok 'prvej dcéry' bude čítať herečka Slovenského komorného divadla Martin Ľubomíra Krkošková a o hudobný sprievod sa postarajú Marián Kramár so Zuzanou Petríkovou," uviedla Kiripolská.

Pripomenula, že počas života čelila Alica G. Masaryková náročným skúškam, väzeniu počas prvej svetovej vojny a exilu po rokoch 1939 a 1948. "V ťažkých časoch sa v spomienkach vracala k detstvu v intelektuálne inšpiratívnom prostredí. Memoáre vznikli v 50. rokoch 20. storočia počas exilu v USA. Spomienky sa prevažne týkajú obdobia jej dospievania, študentských rokov a zbierania prvých skúseností v zahraničí. Opisuje v nich rodinnú výchovu, vzťahy medzi súrodencami a rodičmi, postavenie rodiny v spoločnosti aj spoločenské kauzy a kontroverzie," priblížila.

Veľká časť jej memoárov sa viaže k pobytom na Slovensku. "Otec si vybral turčiansku obec Bystrička za východiskový bod na spoznávanie Slovenska a miesto letných pobytov rodiny. Spomienky na tu strávené šťastné chvíle i celoživotné priateľstvá sa stali základom jej rozhodnutia vybudovať v Bystričke prvé, skutočne rodinné sídlo pre Masarykovcov," dodala Kiripolská.

Aktuálne vydanie publikácie je doplnené o poznámkový aparát, štúdie, spomienky pranetere Charlotty Kotíkovej a doposiaľ nepublikovaný súbor fotografií.