Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Múzeu kysuckej dediny strihali ovce aj spracovávali vlnu

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Ján Krošlák

Partnerom podujatia je spolok Koliba z Českej republiky.

Nová Bystrica 26. júla (TASR) – Strihanie oviec aj ukážky spracovania vlny predstavili v nedeľu návštevníkom Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke na podujatí Ovečka, ovečka trojaký úžitok.

Podľa hovorkyne Kysuckého múzea v Čadci Alexandry Janigovej bola súčasťou programu komentovaná ukážka spracovania vlny, spojená s prezentáciou kramplovania, pradenia, tkania a výroby povrazov. "Ľudová hudba Potasz účinkovala najskôr na Stanici Skanzen, ale aj počas jazdy Historickou lesnou úvraťovou železnicou a na pódiu," uviedla Janigová.

Predvádzané remeslá si mohli vyskúšať aj návštevníci a nechýbala ani tradičná kuchyňa starých materí. "Ťahanie korbáčikov, bryndzová nátierka s chlebom, bryndzové halušky, baraní guláš či zemiaky plnené bryndzou," doplnila hovorkyňa kysuckého múzea.

Partnerom podujatia je spolok Koliba z Českej republiky. Podujatie sa realizuje v rámci projektu Medzinárodná prezentácia ovčiarstva v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu.