Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V múzeu predstavujú umenie a umelcov Liptova v 19. storočí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

S výstavou sú spojené aj sprievodné podujatia.

Ružomberok 4. septembra (TASR) – Umenie a umelcov spojených s regiónom Liptova v 19. storočí predstavuje nová výstava, ktorú tento týždeň otvorili v Liptovskom múzeu v Ružomberku. Návštevníci v rámci nej uvidia umelecké diela múzea z rokov 1780 až 1918. Výstava bude verejnosti prístupná takmer dva mesiace a je pripravená z vlastných umelecko-historických zbierok.

"Liptovské múzeum spravuje unikátnu a dodnes verejnosťou nepoznanú zbierku umeleckých diel z 19. storočia. Tie sú zaujímavé nielen z výtvarného, ale aj z historického hľadiska. Ide predovšetkým o diela, ktoré sa svojim pôvodom, respektíve pôvodom autora viažu na región Liptova," priblížil autor výstavy a kurátor umelecko-historického fondu múzea Rastislav Molda.

Viaceré z umeleckých predmetov môže verejnosť vidieť po prvýkrát, keďže doteraz neboli vystavené. "Výstavu Umenie a umelci Liptova v dlhom 19. storočí, ako aj rovnomenný katalóg k výstave sme koncipovali tak, aby v čo najširšom spektre predstavili pestrosť výtvarných žánrov, umeleckých smerov i početnosť umelcov, ktorí pochádzali z Liptova, alebo tu v tomto období tvorili. Na výstave sú obrazy so sakrálnymi motívmi a reprezentačné šľachtické či meštianske portréty. Tiež diela zachytávajúce prírodné a mestské scenérie, ale aj také, ktoré vznikli ako dôsledok formujúceho sa slovenského národného hnutia, na zákazku Liptovskej župy alebo vedenia liptovských miest," doplnil autor.

S výstavou sú spojené aj sprievodné podujatia. Pripravené sú štyri kurátorské prehliadky, počas ktorých sa návštevníci dozvedia viac nielen o samotných vystavovaných dielach, ale aj o ich autoroch. Kurátorské prehliadky sa uskutočnia vždy v utorok, a to 8. septembra a 6. októbra o 13.00 h a o 17.00 h. Okrem toho múzeum pripravilo aj dve odborné prednášky. Pre žiakov a študentov sú nachystané workshopy, ktoré sa uskutočnia 29. septembra a 13. októbra a je potrebné sa na nich dopredu nahlásiť.

Múzeum na výstavu získalo grant z Fondu na podporu umenia.