Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Múzeu Senica sprístupnia výstavu Heydrichiáda

Mestský úrad v Senici. Foto: teraz.sk

Po atentáte nasledovala v Protektoráte Čechy a Morava tzv. heydrichiáda - teror a masové popravy, ktoré vyvrcholili v júni 1942 vyhladením českých obcí Lidice a Ležáky nemeckou armádou.

Senica 12. augusta (TASR) - V priestoroch Múzea Senica bude inštalovaná výstava Heydrichiáda. Výstavu zapožičal Múzeu Senica Památník Lidice, ktorý je príspevkovou organizáciou Ministerstva kultúry Českej republiky. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

Výstavu vytvorili pri príležitosti pietneho pripomenutia si 80. výročia zločinov spáchaných nacistami v súvislosti s atentátom na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. "Táto výstava má dokonca niekoľko spoločných momentov s naším regiónom. Jedným z nich je napríklad skutočnosť, že občan Sobotišťa bol vodičom a strelcom tanku Lidice, s ktorým sa zúčastňoval na oslobodzovacích bojoch počas druhej svetovej vojny," uviedol iniciátor výstavy z Klubu vojenskej histórie Záhorie Peter Bača.

Heydrich pôsobil vo funkcii zastupujúceho ríšskeho protektora Protektorátu Čechy a Morava. Takisto bol vysokým predstaviteľom nacistických ozbrojených zložiek Waffen-SS a šéfom tajnej polície Gestapo.

Riaditeľ odboru vojensko-historických výskumov a zástupca riaditeľa Vojenského historického ústavu (VHÚ) Peter Šumichrast pre TASR uviedol, že "ide o jediný úspešný atentát na vysokopostaveného funkcionára Veľkonemeckej ríše".

Po atentáte nasledovala v Protektoráte Čechy a Morava tzv. heydrichiáda - teror a masové popravy, ktoré vyvrcholili v júni 1942 vyhladením českých obcí Lidice a Ležáky nemeckou armádou.

Výstava bude inštalovaná v priestoroch múzea a slávnostná vernisáž sa uskutoční v nedeľu 14. augusta o 15.00 h. Po otvorení bude prístupná v múzeu počas otváracích hodín do polovice septembra.