Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Múzeu SNR v Myjave sprístupnia výstavu Košieľočka dorúbaná

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Palkovič

Výstava vznikla v spolupráci so Slovenským národným múzeom v Martine.

Myjava 12. júna (TASR) - V Múzeu Slovenských národných rád (SNR) v Myjave sprístupnia 15. júna výstavu Košieľočka dorúbaná, ktorá je súčasťou 62. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava. TASR o tom informoval kultúrno-propagačný manažér múzea Pavol Trúsik.

Výstava vznikla v spolupráci so Slovenským národným múzeom v Martine. "Košeľa bola základnou odevnou súčiastkou každého muža v minulosti. Široká variabilnosť jej výzdoby, strihu a materiálu predstavovala regionálne či lokálne špecifiká," uviedol Trúsik.

Kurátorkou výstavy je Eva Dudková, ktorá predstaví rozsiahlu kolekciu mužských košieľ zo zbierok ľudového odevu múzea v Martine. "Jej prvoradým cieľom je priblížiť mužskú košeľu z historického a geografického hľadiska, z hľadiska diferenciácie strihov, symboliky znakov a ornamentov i z pohľadu jej používania. Takto koncipovaná výstava poskytuje komplexné informácie o mužskej košeli v širších kultúrno-historických súvislostiach," informovala kurátorka.

Kolekcie mužských košieľ zo zbierok Etnografického múzea v Martine dotvárajú veľkoformátové fotografie zo zbierok významného slovenského fotografa a etnografa Pavla Socháňa.