Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Regióny

V múzeu v obci Muráň pribudli nové prvky v podobe digitálnych videí

Múzeum v obci Muráň. Foto: TASR- Ján Siman

Nové digitálne obrazovky v miestnom múzeu v Muráni slávnostne predstavili v piatok, projekt realizovali s finančnou podporou Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Muráň 24. mája (TASR) - V múzeu v obci Muráň v okrese Revúca pribudli nové interaktívne prvky v podobe digitálnych videí. Návštevníkom priblížia zaujímavosti z Muránskeho hradu i históriu obce. TASR o tom informovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Gemer.

Interaktívne videá na obrazovkách v muránskom múzeu návštevníkom netradičnou formou predstavia históriu Muránskeho hradu. Súčasťou obsahu je tiež legenda o tom, ako vznikol názov skalného brala Cigánka, ľúbostný vzťah Františka Vešeléniho a Márie Széchy či dejiny obliehania hradu v rôznych obdobiach. Ďalšie videá opisujú dejiny obce od jej vzniku či to, ako sa v Muráni v minulosti vyrábala Muránska kamenina.

"Návštevníci tak majú možnosť zažiť históriu Muránskeho hradu a obce Muráň v úplne novom svetle, čo prispieva k ich vzdelávaniu a zábave. Projekt je dôkazom úspešnej spolupráce, ktorej cieľom je aj zlepšenie ponuky cestovného ruchu v regióne," uviedol výkonný riaditeľ OOCR Gemer Jaroslav Hric.

Nové digitálne obrazovky v miestnom múzeu v Muráni slávnostne predstavili v piatok, projekt realizovali s finančnou podporou Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Jeho cieľom bolo najmä zaujímavým spôsobom priblížiť návštevníkom múzea historické udalosti a miestne kultúrne dedičstvo.

"Interaktívne video nie je jediným podporeným projektom v obci Muráň, v minulosti sme tu prispievali aj k riešeniu parkovacích kapacít či dostupnosti obľúbeného sysľoviska," dodal podpredseda BBSK Ján Beljak s tým, že kraj chce aj naďalej podporovať rozvoj cestovného ruchu v tomto regióne.