Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V múzeu v Trnave sa možno dozvedieť o živote dvanástich druhov sov

Na snímke mláďatá sovy laponskej 25. júla 2017. Foto: TASR/František Iván

Všetky druhy sov, ktoré sa na Slovensku objavujú, sú zákonom chránené právnymi predpismi na národnej a medzinárodnej úrovni.

Trnava 15. januára (TASR) – Výstavu Zem, miesto pre život. Noční lovci – sovy najnovšie prezentuje vo svojich výstavných priestoroch Západoslovenské múzeum (ZsM) v Trnave. Sprístupnená bude 30. apríla a je zapožičaná zo Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Informovala o tom vedúca prezentačného oddelenia Simona Jurčová.

"Návštevníci múzea sa môžu na baneroch zoznámiť s jedinečným významom nočných lovcov – dvanástich druhov sov vyskytujúcich sa na Slovensku, z toho desať druhov hniezdi a dva druhy sov na naše územie zalietavajú počas migrácie," uviedla Jurčová. Výstava je doplnená ukážkou preparovaných sov zo zoologickej zbierky ZsM.

Všetky druhy sov, ktoré sa na Slovensku objavujú, sú zákonom chránené právnymi predpismi na národnej a medzinárodnej úrovni. Keďže sovy lovia drobné cicavce, vtáky a hmyz, sú dôležitou súčasťou ekosystému. Napomáhajú regulovať počet hlodavcov v krajine. Autorkami výstavy sú Eva Farkašovská a Alena Lenková.