Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

V myjavskej knižnici prevládal u dospelých záujem o domácich autorov

Myjava. Foto: TASR - Róbert Fritz

Celkovo v roku 2021 navštívilo knižnicu 2038 dospelých čitateľov, ktorí si požičali spolu 6218 kníh.

Myjava 9. februára (TASR) – Štatistiky Mestskej knižnice Myjava za rok 2021, ktorý bol výrazne poznačený pandémiou a s ňou súvisiacimi opatreniami, ukazujú, že medzi dospelými čitateľmi bol najväčší záujem z nových dokúpených titulov o beletriu domácich autorov. TASR o tom informoval hovorca mesta Marek Hrin.

"V prvej desiatke tých najžiadanejších figuruje až sedem kníh od piatich slovenských spisovateľov. Z hľadiska žánru týchto titulov možno usúdiť, že plnoletí čitatelia majú najradšej romantiku a napätie. U detí je to inak. Mladí čitatelia vyhľadávali medzi novinkami predovšetkým zahraničných autorov, ktorí vyplnili celú desiatku najžiadanejších výpožičiek v minulom roku. Žánrovo v kategórií detských čitateľov k romantike a dobrodružstvu pribudli aj humor a príbehy zo sveta zvierat," doplnil hovorca.

Celkovo v roku 2021 navštívilo knižnicu 2038 dospelých čitateľov, ktorí si požičali spolu 6218 kníh. Z toho 5874 titulov bola beletria, 344 kníh bolo náučných. Oddelenie detí a mládeže v rovnakom období navštívilo 753 čitateľov. Domov si zobrali 1423 kníh. Beletriu tvorilo 1330 kníh, 93 titulov bola náučná literatúra.

V roku 2021 v knižnici pribudlo v rámci projektu s názvom Nákup knižničného fondu 199 nových titulov. Ponuka knižnice sa tak rozšírila o chýbajúce tituly a knižné novinky najmä z oblasti literatúry pre deti a mládež, beletrie a tiež náučnej literatúry. "Tento nákup podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a celkové náklady dosiahli hodnotu 2468,17 eura. Z toho fond prispel sumou 2000 eur," uviedol Hrin.