Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

OPATRNE: V najvyšších polohách Tatier trvá mierna lavínová hrozba

Na snímke pohľad z Lomnického štítu na panorámu centrálnych Tatier vo Vysokých Tatrách, foto z archívu. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Lavínovým problémom je vetrom previaty sneh, a to hlavne na severných, severovýchodných a východných orientáciách najvyšších polôh.

Liptovský Hrádok 12. januára (TASR) – Vo vysokých polohách Západných a Vysokých Tatier pretrváva už niekoľko dní mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatre a v nízkych polohách je malá lavínová hrozba, prvý stupeň. Informoval o tom Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Oteplenie predchádzajúcich dní spôsobilo masívny úbytok snehovej pokrývky, ktorá následne ochladením zamrzla. Súvislá snehová pokrývka sa udržala v stredných a vysokých polohách," priblížil Sedlák.

Ako dodal, lavínovým problémom je vetrom previaty sneh, a to hlavne na severných, severovýchodných a východných orientáciách najvyšších polôh. Tu je možné v úzkych strmých žľaboch uvoľniť lavínu hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Sedlák upozornil, že na severných orientáciách vyšších polôh a vo vnútri snehovej pokrývky sa vyskytuje nestabilná vrstva hranatozrnného snehu.

Počasie v slovenských pohoriach ovplyvňuje zrážkovo nevýrazný teplý front. Teploty sa v stredu pohybujú od mínus 18 v najvyšších polohách do mínus desať stupňov Celzia na podhorí. Fúka severovýchodný vietor s rýchlosťou osem až 12 metrov za sekundu.