Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

V Národnej prírodnej rezervácii Dobročský prales zaznamenali požiar

Na archívnej snímke Dobročský prales. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Na mieste sú štátni hasiči z viacerých staníc aj dobrovoľní hasiči z okolia, vyslaný bol aj vrtuľník letky ministerstva vnútra.

Banská Bystrica 1. mája (TASR) - V Národnej prírodnej rezervácii (NPR) Dobročský prales bol zaznamenaný požiar. Informovala o tom Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR s tým, že zatiaľ nepozná jeho rozsah a nie je ani známe, či sa vyskytuje v jadre alebo v ochrannom pásme NPR. "Momentálne nepriaznivé poveternostné podmienky sťažujú hasenie tohto požiaru, ktorý sa šíri aj koreňovým systémom," spresnila pre TASR hovorkyňa ŠOP SR Kristína Bocková.

Podľa informácií z Operačného strediska Krajského riaditeľstva (KR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici ide o požiar rúbaniska a starého lesa o rozlohe približne 50 krát 70 metrov v ťažko dostupnom teréne. "Naši príslušníci majú dva zásahové úseky. Jeden zásahový úsek je hasenie samotného požiaru, druhý je obkopávanie požiaru, aby sa nerozšíril ďalej," uviedol pre TASR Jozef Fekiač z Operačného strediska KR HaZZ v Banskej Bystrici.

Ako dodal, voda je na miesto udalosti dodávaná kyvadlovou dopravou. "Vrtuľník letky ministerstva vnútra nakoniec zatiaľ nevzlietol," doplnil s tým, že pri udalosti je nasadených 12 kusov techniky HaZZ a 25 príslušníkov z hasičských staníc Banská Bystrica, Brezno, Zvolen, Detva a Lučenec. Dostať požiar pod kontrolu pomáha aj deväť kusov techniky dobrovoľných hasičských zborov (DHZ) a ich 26 členov. Ide o DHZ z Brezna, Čierneho Balogu, Drábska a Valaskej. Na mieste bol podľa Fekiača zriadený riadiaci štáb a zasahujú aj členovia modulu pozemného hasenia.