Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

V NBC Osrblie oficiálne otvorili novú kolieskovú dráhu

Na snímke nová koliesková dráha v Národnom biatlonovom centre (NBC) v Osrblí v okrese Brezno 15. septembra 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Slovensko po výstavbe plne asfaltovej novej kolieskovej dráhy môže zorganizovať majstrovstvá sveta v letnom biatlone v roku 2023.

Osrblie 15. septembra (TASR) - V Národnom biatlonovom centre (NBC) v Osrblí vo štvrtok oficiálne otvorili novú kolieskovú dráhu. Slúžiť bude nielen profesionálnym športovcom, ale aj širokej verejnosti. Jej realizácia by nebola možná bez finančnej podpory vlády SR, ktorá ešte v roku 2019 vyčlenila jeden milión eur.

So stavebnými prácami sa začalo až na jar tohto roka. "Po troch rokoch od schválenia dotácie sme mohli konečne otvoriť kolieskovú dráhu v dĺžke dva a pol kilometra. Popri kolieskovej dráhe sú umiestnené aj rozvody zasnežovania, ktoré výrazne uľahčia a zrýchlia proces celého zasnežovania v zimnom období. Zároveň sú v areáli natiahnuté aj káble pre budúce osvetlenie štadióna. Museli sme nad rámec vládnej podpory ešte vynaložiť sto tisíc eur, ktoré boli vynútené v súvislosti s prekládkou vodovodu a ďalšími drobnými prácami. Tieto financie nemáme dnes ešte rozpočtovo kryté, ale uchádzame sa o dotáciu z Fondu na podporu športu," uviedol na štvrtkovom slávnostnom otvorení kolieskovej dráhy prezident Slovenského zväzu biatlonu (SZB) Peter Vozár a k praktickému využitiu dráhy dodal: "Využijeme ju nielen počas tejto jesene, ale aj počas nasledujúcich liet. Nebudeme musieť absolvovať veľakrát drahé a nákladné sústredenia v zahraničí. Kolieskovú dráhu sme schválne profilovo stavali tak, aby neslúžila iba pre seniorskú reprezentáciu, ale aby tu mohli trénovať aj deti, mládež a aby sme biatlon sprístupnili čo možno najširšej verejnosti."

Slovensko po výstavbe plne asfaltovej novej kolieskovej dráhy môže zorganizovať majstrovstvá sveta v letnom biatlone v roku 2023. Vo štvrtok túto dráhu krstili osrblianskym snehom úspešné slovenské biatlonistky sestry Paulína a Ivona Fialkové a takisto aj trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová. "Doteraz som v Osrblí nemohla plnohodnotne trénovať. Som teda rada, že je už dráha k dispozícii. Je tu veľmi pekné prostredie a sú tu dobré možnosti. Rada som tu trénovala v zime. Teší ma, že aj v lete tu budú môcť trénovať športovci na kvalitnej kolieskovej dráhe. Už máme aj teraz odložený sneh z minulého roka na najbližšiu zimu, deje sa tak vôbec po prvý raz. Nevedela som si predstaviť originálnejšie pokrstenie dráhy než práve týmto snehom," povedala Paulína Fialková.

Na slávnostnom otvorení novej kolieskovej dráhy v NBC Osrblie nemohla chýbať ani Kuzminová, ktorá ukončila profesionálnu kariéru a venuje sa mládeži. "Konečne tu vidíme asfalt, ktorý bol veľmi potrebný. Chýbal v časoch, keď som aktívne súťažila a športovala. O nič menšia však nie je moja radosť, že sa tak udialo teraz, pretože sa aktívne podieľam na tréningovom procese mládeže. Teším sa, že i ja spolu s mladými pretekármi môžem na tejto dráhe jazdiť a behať v lete počas plánovaných sústredení. Na Slovensko sa teraz môžu vrátiť aj prestížne medzinárodné podujatia, najbližšie tomu tak bude už o rok, keď sa v Osrblí uskutočnia majstrovstvá sveta v letnom biatlone. Budú to veľké preteky," zdôraznila Kuzminová.