Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

ĎALŠIE PODOZRENIE NA KORONAVÍRUS je v Ružomberku aj Banskej Bystrici

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Na Slovensku pribúdajú pacienti s podozrením na koronavírus.

Ružomberok 25. februára (TASR) – Pacienta s podozrením na ochorenie spôsobené koronavírusom 2019-nCoV priviezli v utorok vozidlom záchrannej služby do vojenskej nemocnice v Ružomberku. Muž pracuje ako kamionista a v čase od 21. januára do 16. februára bol pracovne v Taliansku v Miláne. Informácie pre TASR poskytla hovorkyňa nemocnice Petra Dišková.

"Ide o 37-ročného pacienta srbského pôvodu, ktorý má trvalý pobyt na Slovensku a žije s rodinou v Ružomberku. V dopoludňajších hodinách navštívil svoju obvodnú lekárku pre dva dni trvajúci suchý kašeľ a zvýšenú teplotu. Keďže sa nachádzal v oblasti s výskytom koronavírusu, privolaná záchranná služba ho previezla na kliniku infektológie," konkretizovala Dišková.

Doposiaľ dostupné výsledky krvných vyšetrení podľa hovorkyne nepotvrdili prítomnosť bežného chrípkového vírusu. "Toho času obdržané laboratórne výsledky vylučujú aj bakteriálnu infekciu," dodala Dišková. Vojenská nemocnica preto zašle krvnú vzorku na vyšetrenie prítomnosti koronavírusu do laboratória v Bratislave.

Výsledky by podľa hovorkyne mali byť známe najneskôr do 48 hodín. Pacient zostáva hospitalizovaný na klinike infektológie.

Podozrenie aj v Banskej Bystrici


Na infekčné oddelenie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici hospitalizovali mladú ženu zo Zvolena s podozrením na koronavírus, ktorá pricestovala z Talianska. Pre TASR to v utorok potvrdila hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

"Na infekčnom oddelení sme hospitalizovali osobu s pozitívnou cestovateľskou anamnézou. Odobrali sme jej vzorky a poslali na diagnostiku. Kým sa dozvieme výsledky, bude štandardne izolovaná v karanténe," uviedla hovorkyňa.

Ešte začiatkom februára v Rooseveltovej nemocnici hospitalizovali dvoch Slovákov s podozrením na koronavírus, ktorých za prísnych bezpečnostných opatrení priviezli z Prahy. Spoločne s piatimi Čechmi prileteli francúzskym špeciálom z čínskeho mesta Wu-chan, uzavretého epicentra šírenia nového koronavírusu. Boli izolovaní na samostatnej izbe a staral sa o nich vyhradený personál v ochranných pracovných prostriedkoch. Výsledok ich testov na koronavírus bol negatívny.

Koronavírus na Slovensku zatiaľ nepotvrdili


Na Slovensku ochorenie COVID-19, teda nový koronavírus, doteraz nebolo potvrdené. Do utorka bolo preverených 63 vzoriek. Informuje o tom Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová zdôraznila, že ministerstvo v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR situáciu "veľmi pedantne sleduje" a "problematiku rieši". "Situáciu máme už dva mesiace pod kontrolu s cieľom ochrániť zdravie obyvateľstva," prízvukovala. Pripravenosť Slovenska na nový koronavírus bude témou štvrtkovej (27. 2.) Bezpečnostnej rady SR.

MZ SR pripomenulo, že okrem iných opatrení, takisto okamžite reagovalo na situáciu v Taliansku a na pokyn predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) povereného vedením rezortu zdravotníctva, sú od utorka kontroly cestujúcich z Talianska do Bratislavy na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave.



Rezort zdravotníctva v spolupráci s ÚVZ SR zriadil nepretržité call centrum vo všetkých regiónoch Slovenska. Odborníci na telefonických linkách poskytujú informácie k aktuálnej situácii týkajúcej sa výskytu nového koronavírusu či odporúčania pre osoby, ktoré sa nachádzajú v oblastiach, respektíve sa vrátili z krajín, v ktorých sa výskyt nového koronavírusu potvrdil. Aktuálne v rámci call centra funguje deväť telefonických liniek, ktoré sú prístupné pre verejnosť 24 hodín, sedem dní v týždni. Rovnako je k dispozícii e-mailová adresa novykoronavirus@uvzsr.sk.

Rezort diplomacie zasa odporúča cestujúcim využiť možnosť bezplatnej registrácie pre občanov na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka.

Pacientka v trnavskej nemocnici nie je nakazená koronavírusom



Pacientka hospitalizovaná s podozrením na koronavírus vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trnave nie je nakazená týmto vírusom. Potvrdil to referent pre vzťahy s verejnosťou Matej Martovič z FN v Trnave. „U pacientky boli vykonané potrebné vyšetrenia na zistenie prítomnosti koronavírusu. Výsledky sú negatívne,“ informoval Martovič.

Nemocnica prijala ženu v pondelok 24. februára v popoludňajších hodinách cez Urgentný príjem FN. „Hospitalizovaná bola na základe prísnych pravidiel. Následne bola izolovaná na Infekčnej klinike FN Trnava,“ uviedol Martovič.