Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

V trnavskej nemocnici pomáhajú na COVID oddeleniach dobrovoľníci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čas strávený v nemocnici záleží od možností každého dobrovoľníka podľa toho, ako to ich profesie duchovného, účtovníčky či psychologičky umožnia.

Trnava 21. decembra (TASR) – Spolu tri desiatky ľudí sa prihlásili na dobrovoľnícku prácu na pomoc na COVID oddeleniach do Fakultnej nemocnice (FN) Trnava. Zariadenie zverejnilo pred časom výzvu a podľa hovorcu Mateja Martoviča sa ozvali ľudia rôznych vekových kategórií i povolaní.

„Dobrovoľníkov podľa potreby umiestňujeme na kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny, kliniku infektológie, vnútorného lekárstva, úrazovej chirurgie a ortopédie, na geriatrické oddelenie a pneumológie a ftizeológie,“ uviedol pre TASR. Poverení sú pomocnými prácami, pri ktorých treba asistovať napríklad zdravotným sestrám. Zdravotníci radi ich prijmú pomoc pri prezliekaní bielizne, pri polohovaní pacientov či distribúcii zdravotníckeho materiálu. Čas strávený v nemocnici záleží od možností každého dobrovoľníka podľa toho, ako to ich profesie duchovného, účtovníčky či psychologičky umožnia. „Nekládli sme žiadne podmienky ani ich zaočkovaním, avšak všetci dobrovoľníci sú očkovaní alebo po prekonaní ochorenia,“ doplnil Martovič.

K 20. decembru bolo vo FN hospitalizovaných 113 pacientov s ochorením COVID-19, z toho 29 plne zaočkovaných, obsadených bolo deväť lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou, z nich traja sú plne zaočkovaní.