Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V nemocnici v Kežmarku sa vlani narodilo 890 detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Rodičia vybrali pre svoje chlapčenské ratolesti aj menej časté mená, ako napríklad Brajen, Joachim, Timur, Artúr, Emanuel, ako aj Esmeralda, Eliana, Leonela, Kimberly či Noemi.

Kežmarok 5. januára (TASR) - V Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, člen skupiny Agel, sa vlani pri 880 pôrodoch narodilo 890 detí. Už tretí rok po sebe bolo narodených viac chlapcov ako dievčat. TASR o tom informovala hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.

"Najvyšší počet novorodencov priniesol mesiac september, v ktorom sa narodilo 94 detí, naopak, počtom narodení bol najslabším mesiacom január, keď sa narodilo 58 bábätiek," uviedla vedúca sestra novorodeneckého oddelenia Alžbeta Pokrivčáková.

Z celkového počtu 880 pôrodov bolo 6,4 percenta pôrodov u maloletých rodičiek. "Z celkového počtu 880 rodičiek eviduje 267 slobodných mamičiek. V minulom roku evidujeme 635 pôrodov prirodzeným spôsobom a 245 sekcií. Vo váhovej kategórii pod 1000 gramov boli narodené len dve detičky. Vo váhovej kategórii 3000 až 3999 gramov sa narodilo 430 detí, čo predstavuje takmer 50 percent. Nad 4000 gramov bolo narodených 29 detí," doplnila vedúca sestra gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Katarína Živčáková.

Najmladšia rodička za rok 2022 priviedla na svet dieťa v 13. roku svojho života. Najstaršou rodičkou v minulom roku bola 42-ročná mamička. Najčastejšími chlapčenskými menami boli Matias, Adam, Lukáš, Alex, Samuel, Michal, René, Filip, Tobiás, Jakub, Ján, Patrik, Martin, Marek a Matej. Najčastejšími dievčenskými menami boli Ema, Kristína, Sofia, Anna, Nela, Mária, Nina, Natália, Zuzana a Rebeka.

Rodičia vybrali pre svoje chlapčenské ratolesti aj menej časté mená, ako napríklad Brajen, Joachim, Timur, Artúr, Emanuel, ako aj Esmeralda, Eliana, Leonela, Kimberly či Noemi.

Prvým dieťaťom narodeným v kežmarskej nemocnici v roku 2023 bola malá Kvetoslava, ktorá sa narodila 1. januára o 1.30 h. Prvý Kežmarčan, Oskar, sa narodil 5. januára o 7.35 h.