Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V nemocnici v Košiciach je hospitalizovaných päť utečencov z Ukrajiny

Na archívnej snímke Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach. Foto: TASR – František Iván

V nemocnici je počas týždňa utečencom pred vojnou k dispozícii Ukraine Care Center (UCC) na Rastislavovej 43.

Košice 15. marca (TASR) - V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice je aktuálne hospitalizovaných päť utečencov z Ukrajiny. Informovala o tom v utorok hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

Ambulancie nemocnice vyhľadalo počas uplynulého víkendu (12. - 13. 3.) 18 utečencov z vojnou zasiahnutej krajiny. "Štyria z nich neboli občanmi Ukrajiny. Piatich pacientov z Ukrajiny máme momentálne hospitalizovaných najmä na klinike úrazovej chirurgie, ale máme hospitalizovanú aj osobu s covidom," uviedol výkonný riaditeľ UNLP pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa.

V nemocnici je počas týždňa utečencom pred vojnou k dispozícii Ukraine Care Center (UCC) na Rastislavovej 43. "V UCC naši zdravotníci poskytnú každému prvotné vyšetrenie. V prípade nutnosti odporučia pacientom ďalší postup, či už liečbu na inom medicínskom pracovisku podľa zdravotného stavu pacienta alebo prípadne nevyhnutný zákrok. Situácia je zatiaľ pokojná," skonštatoval Beňa. Pacientov do 18 rokov ošetria v košickej Detskej fakultnej nemocnici (DFN).

V súvislosti s mimoriadnou situáciou na území SR vedenie UNLP realizovalo kontrolu ochranných stavieb civilnej ochrany. Podzemný odolný úkryt na Rastislavovej 43 má k dispozícii 1300 miest pre pacientov a zamestnancov, na Triede SNP sú k dispozícii jednoduché úkryty s celkovým počtom 1300 osôb, informovala Krišková.