Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V nemocnici v Krompachoch sa vlani narodilo 827 detí, ide o nárast

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Zo štatistík okrem iného vyplýva, že rozdiel medzi najťažším a najľahším novorodencov bol 3900 gramov a medzi najmladšou a najstaršou rodičkou bol 30-ročný rozdiel.

Krompachy 10. januára (TASR) - V krompašskej nemocnici sa vlani narodilo 827 detí. Aj napriek tomu, že gynekologicko-pôrodnícke oddelenie bolo mesiac zatvorené z dôvodu sťahovania do nových priestorov, ide o nárast oproti roku 2021. Uviedla to vedúca sestra novorodeneckého oddelenia Klaudia Tatarková s tým, že dohromady mali minulý rok 820 pôrodov.

Zo štatistík okrem iného vyplýva, že rozdiel medzi najťažším a najľahším novorodencov bol 3900 gramov a medzi najmladšou a najstaršou rodičkou bol 30-ročný rozdiel. Aj vlani sa v Krompachoch narodilo viac chlapcov ako dievčat. "Chlapcov sa celkovo narodilo 417 a narodených dievčat bolo 410. Najvyšší počet novorodencov priniesol mesiac september, v ktorom sa narodilo 89 detí. Naopak, v marci sa narodilo 64 detí, čo evidujeme ako najnižší počet," priblížila Tatarková.

Z celkového počtu bolo 657 pôrodov prirodzeným spôsobom a 163 sekcií. Vedúca sestra gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Klára Sedláčková dodala, že najmladšia rodička priviedla na svet dieťa v 14. roku svojho života, naopak najstaršou rodičkou bola 44-ročná mamička. "Najviac detičiek s váhou nad 4000 gramov sa narodilo v mesiacoch august a september. V lete prišlo na svet najťažšie dieťatko v roku 2022 s váhou 5000 gramov. Naopak, najľahšie dieťatko sa narodilo s váhou 1100 gramov," doplnila Tatarková.

Rodičia vybrali svojim ratolestiam tradičnejšie aj menej tradičné mená, medzi tie neobvyklé možno zaradiť napríklad Ozan, Kemal a Maurisio a medzi dievčatkami Eysan, Heidi, Nara či Hilda. Prvým bábätkom narodeným v krompašskej nemocnici v roku 2023 bola malá Melissa, ktorá sa narodila 1. januára o 8.05 h s mierami 3200 gramov a 51 centimetrov mamičke Miroslave.