Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

V nemocnici v Žiari nad Hronom prišlo vlani na svet 551 detí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V žiarskej pôrodnici počas minulého roka zriadili nové priestory, ktoré budúcim rodičkám slúžia na absolvovanie predpôrodnej prípravy.

Žiar nad Hronom 19. januára (TASR) – V nemocnici v Žiari nad Hronom sa v minulom roku narodilo 551 detí, z toho 285 chlapcov a 266 dievčat. V žiarskej pôrodnici prišlo na svet aj desať novorodencov, ktorí sa narodili mamičkám s pozitívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19. TASR o tom za sieť nemocníc Svet zdravia informovala Jana Fedáková.

Medzi najčastejšie mená, ktoré rodičia dávali svojim novorodencom v nemocnici v Žiari nad Hronom, patrili Ema, Eliška či Viktória. Medzi chlapcami dominovali Martin, Matej a Adam. Okrem pôrodov, ktoré komplikoval nový koronavírus, v žiarskej pôrodnici koncom roka riešili aj prípad, keď bolo dieťa uložené v netradičnej polohe panvovým koncom.

"Nešlo teda o pôrod hlavičkou a my sme sa museli zodpovedne rozhodnúť, ako spontánny pôrod viesť, aby mamička aj dieťatko boli maximálne v bezpečí. Všetko však išlo v poriadku. Rodičia dali dievčatku netradičné meno Alma, čo v preklade znamená duša," prezradila Monika Zimanová z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia nemocnice.

V žiarskej pôrodnici počas minulého roka zriadili nové priestory, ktoré budúcim rodičkám slúžia na absolvovanie predpôrodnej prípravy. Tú v nemocnici vlani využilo 61 mamičiek. V roku 2022 plánuje nemocnica investovať do ďalšieho vybavenia pôrodnice, zakúpiť chce nové medicínske prístroje.